Prefectul Capitalei, Toni Greblă, a subliniat necesitatea punerii în funcţiune cât mai repede posibil a unui Plan Urbanistic General (PUG), având în vedere „insecuritatea” sectorului de urbanism din Bucureşti.

„O viziune a unei administraţii, a unui primar general, a unor primari de sector (…) poate să folosească într-o amplă dezbatere publică, în care, după ce a ascultat păreri, opinii, specialişti, studii, avize şi aşa mai departe, elaborează un PUG. Dacă nu are un PUG care să fie adaptat cerinţelor în care trăim, degeaba are o viziune, degeaba are dorinţe, degeaba are revelaţii, degeaba ne gândim să modificăm legi şi aşa mai departe, pentru că PUG-ul acela (…) când suspendat, când pe cale să fie anulat, când PUZ-urile care sunt ba suspendate, ba anulate (…) vor permite o insecuritate gravă a sectorului de urbanism în Bucureşti, cu consecinţe asupra tuturor, asupra cetăţenilor, asupra investitorilor, asupra constructorilor şi aşa mai departe”, a spus Toni Greblă, la conferinţa „Cum (NU) construim în România. Soluţii la provocările momentului”.

El a evidenţiat că Bucureştiul nu poate să rămână fără PUG în vigoare, actualizat, până spre sfârşitul anului 2024, „previziunea cea mai optimistă” avansată de autorităţile cu responsabilităţi în elaborarea acestui document.

Greblă a atras atenţia că de şase luni nu s-a avansat în ceea ce priveşte elaborarea Planului Urbanistic General.

„După câteva discuţii, am reuşit să-l deblocăm. Primarul general a fost de acord, primarii de sector au fost de acord să fie deblocat proiectul acesta de elaborare a unui nou PUG. Au trecut trei luni, nu s-a semnat încă o anexă la un contract care să permită să înaintăm măcar o jumătate de metru. Astăzi, suntem în aceeaşi fază ca acum şase luni. Este convingerea fermă pe care o am eu că fără un PUG vom plânge toţi sau alţii în locul nostru, ne vom plânge de aceleaşi lucruri şi peste doi ani şi peste patru ani”, a transmis Toni Greblă.

Prefectul a menţionat că a propus conjugarea eforturilor pentru ca PUG-ul să fie în funcţiune mai repede. „Cum putem face? (…) Apele, Cultura, Transporturile şi aşa mai departe, Mediul, toţi 20 – 30 care trebuie să avizeze un PUG lucrează în acelaşi timp cu proiectul. (…) Într-un an, cu eforturi susţinute, eu zic că acest PUG poate fi elaborat, el este practic avizat şi de toate instituţiile, autorităţile care trebuie să-l avizeze, (…) hai să constituim un comandament, pentru că situaţia actuală chiar impune acest lucru”, a adăugat el. AGERPRES