Prefectul Capitalei, Toni Greblă, le solicită primarilor din Bucureşti să ia măsurile stabilite pentru îmbunătăţirea calităţii aerului în oraş.

Colegiul Prefectural, întrunit în şedinţă joi, a constatat că Primăria Generală şi cele de sector nu au implementat măsurile prevăzute în Planul Integrat de Calitate a Aerului (PICA).

PICA a fost aprobat printr-o hotărâre a Consiliului General al Municipiului Bucureşti şi prevede măsuri cu termene de realizare pentru perioada 2018 – 2022, care trebuie să asigure reducerea poluării aerului în Capitală. În şedinţa de joi a Colegiului, prefectul a fost informat de Comisariatul Municipiului Bucureşti al Gărzii Naţionale de Mediu că au fost efectuate controale pentru analizarea stadiului implementării măsurilor din acest plan, au precizat, într-o postare pe Facebook, reprezentanţii Prefecturii Capitalei.

Pentru nerealizarea în totalitate şi la termen a măsurilor din Planul Integrat de Calitate a Aerului, PMB şi Primăriile de sector au fost sancţionate contravenţional cu amenzi succesive în anii 2020, 2021 şi 2022, conform unor prevederi din Legea 104/2011 privind calitatea aerului înconjurător, se aminteşte în postare.

Potrivit reprezentanţilor Prefecturii, s-a constatat că Primăria Municipiului Bucureşti nu a achiziţionat 100 de troleibuze, 100 de tramvaie şi, suplimentar, 100 de autobuze electrice, asumate prin PICA; nu a realizat benzi unice dedicate transportului public şi vehiculelor de intervenţie pentru arterele pe care există trasee de transport public; nu a amenajat în totalitate căi proprii de circulaţie pentru biciclete (piste, benzi), inclusiv în zonele de agrement; nu a modernizat toate centralele termice de cvartal, iar acestea nu au fost dotate cu arzătoare cu emisii reduse de poluanţi.

Totodată, s-a constatat că proiectele de gestionare a traficului şi mobilităţii urbane prin care au fost stabilite proiecte majore de infrastructură rutieră cu termen scadent 2022 sunt într-o fază incipientă, iar unele lucrări au fost abandonate.

„Primăriile de sector nu au modernizat şi nu au extins arterele de circulaţie asumate în Planul Integrat de Calitate a Aerului, nu au asigurat salubrizarea eficientă a arterelor de circulaţie, respectiv nu au aspirat şi nu au spălat arterele de circulaţie pentru reducerea resuspensiei materialelor sedimentabile. De asemenea, nu au fost reabilitate în totalitate clădirile asumate prin PICA”, au mai semnalat reprezentanţii Prefecturii Capitalei.

Şedinţa Colegiului Prefectural de joi s-a desfăşurat la sediul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dealul Spirii” Bucureşti-Ilfov, care a prezentat şi o sinteză a concluziilor desprinse în urma executării activităţilor de prevenire la unităţile de învăţământ din Capitală. AGERPRES