Prefectul Capitalei, Alin Stoica, a declarat că nu va prelungi starea de alertă în Sectorul 1 în criza deşeurilor dacă măsurile autorităţii locale nu sunt eficiente.

„Nu aş prelungi starea de alertă dacă aceste măsuri nu sunt eficiente, din contră, aş solicita măsuri diferite sau suplimentare sau se poate chiar înceta starea alertă, dacă acele măsuri se dovedesc a fi ineficiente sau nu sunt aplicate”, a explicat Stoica, într-o declaraţie de presă, după ce a transmis către Comitetul local pentru situaţii de urgenţă acordul pentru declararea stării de alertă în Sectorul 1 în privinţa necolectării gunoaielor.

Potrivit prefectului, cele 30 de zile de stare de alertă asigură curăţenia în sector şi un plan pe termen mediu privind rezilienţa.

El a subliniat că scopul instituirii stării de alertă nu este rezilierea contractului cu Romprest, o companie care este „parte” din soluţie, pentru că deja prestează nişte servicii. Starea de alertă este o situaţie excepţională şi nu trebuie uzat de ea pentru a interveni în disputele comerciale, a indicat prefectul.

Stoica a spus că starea de alertă ar înceta dacă s-ar găsi o soluţie alternativă şi serviciile de salubrizare ar funcţiona şi şi-a exprimat speranţa că gunoiul va fi strâns cât mai repede.

Întrebat de jurnalişti despre analiza Direcţiei de sănătate publică care nu a putut să arate dacă deşeurile din sector sunt sau nu periculoase pentru populaţie, prefectul a afirmat că această imprecizie a autorităţilor sanitare e un semnal că lucrurile trebuie tratate cu seriozitate. Potrivit lui Stoica, o analiză completă a fost furnizată de Comitetul local pentru situaţii de urgenţă al Sectorului 1, iar starea de alertă nu este generată de un risc sanitar, ci de nefuncţionarea serviciilor publice.

El a informat că, dacă va fi contestată în instanţă starea de alertă, se va acţiona tot în baza acesteia, dacă nu se va dispune suspendarea sa.

Alin Stoica a subliniat că vor fi controale la agenţii economici pentru a se verifica dacă capacităţile pe care sunt încheiate contractele de salubrizare corespund realităţii.

Starea de alertă se aplică de la miezul nopţii şi se aşteaptă ca Primăria Sectorului 1 deja să fi contactat firme de salubritate disponibile pe piaţă, iar măsurile pe care Comitetul local pentru situaţii de urgenţă le-a propus să fie aplicate cât mai repede, începând de sâmbătă.

Prefectul Capitalei a amintit că singurul depozit de deşeuri care este în prezent funcţional şi cu care Primăria are un contract este cel de la Vidra, administrat de Eco Sud. „Mă aştept ca depozitarul să fie responsabil şi să nu pună niciun fel piedici, pentru a rezolva situaţia aceasta cât mai rapid”, a completat el.

În opinia sa, gestiunea gunoaielor în Capitală reprezintă o problemă sistemică. „Nu e vina primarului general, ci a primarilor anteriori, care nu au acţionat în niciun fel pentru a crea alternative sau pentru a crea acel lanţ de colectare separată, sortare, prelucrare, pentru ca fracţia care ajunge la groapă să fie cât mai mică. În normele europene această fracţie ar trebui să fie de maxim 10%. Acum e mult mai mare. 90% din gunoaiele produse de Bucureşti ajung la groapa de gunoi”, a evidenţiat Alin Stoica. AGERPRES