Prefectul Capitalei, Rareş Hopincă, a dispus verificări la nivelul municipalităţii privind întârzieri în elaborarea Planului Integrat de Calitate a Aerului (PICA), în contextul în care PICA 2018-2022 şi-a încetat valabilitatea, iar potrivit ultimelor date, în Bucureşti, s-au înregistrat depăşiri ale gradului de poluare impus de Comisia Europeană.

„Am dispus instituţiilor cu atribuţii în domeniu să facă verificări de îndată şi să îndrume Primăria Generală a Capitalei pentru a descoperi motivele acestei întârzieri într-o problemă critică. Acest plan ne va permite să sancţionăm mai mult decât am făcut-o până acum abaterile şi încălcările regulamentelor de mediu şi să ne aliniem normelor europene. În cursul săptămânii viitoare voi convoca un grup de lucru regional, în care vom implica şi instituţiile responsabile din judeţul Ilfov, pentru că multe dintre problemele sesizate de cetăţenii Municipiului Bucureşti sunt cauzate de operatorii economici de pe raza judeţului Ilfov”, a explicat Rareş Hopincă, în şedinţa Colegiului Prefectural.

El a precizat că a convocat şedinţa Colegiului Prefectural al Capitalei în contextul mai multor sesizări pe tema calităţii aerului. „Din cauza traficului, a sistemului de încălzire rezidenţială şi a activităţii industriale, în Bucureşti respirăm un aer murdar şi poluat”, a subliniat Hopincă.

Conform Prefecturii, comisarii Gărzii Naţionale de Mediu au efectuat, la începutul acestui an, o serie de controale la Primăria Capitalei pentru verificarea stadiului realizării măsurilor din PICA şi au constatat că planul şi-a încheiat valabilitatea la finalul lui 2022, iar municipalitatea elabora studiul ce va sta la baza viitorului document.

De asemenea, ei au constatat că nu au fost achiziţionate şi nu au fost puse în circulaţie cele 100 de troleibuze noi, nu au fost achiziţionate cele 100 autobuze electrice, iar până în februarie au fost puse în circulaţie 19 tramvaie noi Imperio dintre cele 100 contractate.

Totodată, nu au fost realizate lucrările de infrastructură mare Penetraţia Prelungirea Ghencea – Domneşti, Penetraţia Splaiul Independenţei – Autostrada Bucureşti Piteşti, Supralărgire Bucureşti – Măgurele, Supralărgire şi Penetraţie strada Avionului.

Alte proiecte care nu au fost realizate: facilitatea park&ride la terminalul Prelungirea Ghencea Domneşti şi modernizarea centralelor termice de cvartal şi dotarea acestora cu cazane cu arzătoare cu emisii reduse de poluanţi – din unsprezece centrale au fost modernizate trei, iar o alta se afla în modernizare la data controlului.

În cadrul măsurii de gestionare a traficului, în zona centrală nu au fost luate măsuri pentru restricţionarea accesului auto. De asemenea, nu au fost modernizate în totalitate liniile de tramvai şi nu au fost realizate toate pistele de biciclete.

Ca urmare a nerealizării obiectivelor PICA, municipalitatea a fost sancţionată cu amendă de 7.500 de lei în 2020, 2021, 2022, 2023, conform Legii nr. 104/2011 privind calitatea aerului înconjurător.

Anul acesta au fost verificaţi şi 156 de operatori economici cu impact asupra calităţii aerului înconjurător, iar pentru neconformităţile constatate au fost aplicate 98 de amenzi de 5.870.500 de lei.

Un alt plan de control a avut în vedere activităţile cu impact asupra aerului înconjurător – şantiere, instalaţii industriale, agenţi economici, poluări accidentale şi arderi deşeuri, unde s-au aplicat 555 de amenzi de 10.158.500 de lei, conform Legii nr. 104/2011 privind calitatea aerului înconjurător, OUG nr. 195/2005 privind protecţia mediului, cu modificările şi completările ulterioare şi OUG nr. 92/2021 privind regimul deşeurilor. AGERPRES