Prefectul judeţului Brăila, Cătălin Boboc, a dat asigurări că lucrările la Podul suspendat peste Dunăre sunt în grafic, ajungând la stadiul de implementare de 15%, proiectul nefiind afectat în niciun fel de o aşa-zisă subfinanţare „rostogolită în mass-media, în mod politicianist”.

„În ciuda pandemiei de coronavirus, dar şi a ‘îngrijorărilor’ lansate în spaţiul public legate de subfinanţarea proiectului de investiţie a Podului suspendat peste Dunăre, pe cele două şantiere din judeţele Brăila şi Tulcea lucrările sunt în grafic, ajungând la stadiul de implementare de 15%. Aşadar, proiectul de interes naţional al Podului suspendat peste Dunăre din zona Brăila-Tulcea nu a fost afectat în niciun fel de aşa-zisa subfinanţare rostogolită în mass-media, în mod politicianist. Ba chiar lucrările sunt în amplă desfăşurare, bani sunt, iar Guvernului României, aşa cum şi-a asumat prin programul de guvernare, tratează cel mai important proiect de infrastructură de după Revoluţie, din zona noastră, cu maximă prioritate”, a transmis prefectul Cătălin Boboc.

Potrivit unei informări transmise joi de Instituţia Prefectului-Judeţul Brăila, plăţile către constructor sunt la zi, acesta primind în luna decembrie un avans de execuţie de 256 de milioane de lei şi urmează ca la rectificarea bugetară să mai primească 557 milioane de lei.

„În ceea ce priveşte finanţarea, plăţile sunt efectuate la zi, în luna Decembrie, constructorul primind un avans de execuţie lucrări în cuantum de 256 de milioane de lei, urmând ca la rectificarea bugetară, pe lângă suma acordată la aprobarea bugetului în acest an, de 97,87 de milioane de lei, să mai fie alocată şi suma de 557 de milioane de lei, bani în care sunt incluse sume pentru execuţie, supervizare şi relocarea utilităţilor”, se arată în comunicat.

În ceea ce priveşte sumele sumele aferente despăgubirilor acordate pentru drepturile de proprietate asupra imobilelor au trecut în proprietatea publică a Statului Român şi în administrarea expropriatorului acestea sunt în cuantum de peste 10 milioane ei.

„Menţionăm că CNAIR SA, împreună cu Ministerul Transporturilor, a promovat Hotărârea de Guvern pentru exproprierea coridorului stabilit în studiul de fezabilitate, în prezent Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Brăila având deja şi o evidenţă online a imobilelor înscrise în planul cadastral şi în cartea funciară. Având în vedere că sumele aferente despăgubirilor au fost consemnate, drepturile de proprietate asupra imobilelor au trecut în proprietatea publică a Statului Român şi în administrarea expropriatorului. Este vorba, în total, despre 400 de imobile proprietate privată, respectiv 96 din judeţul Brăila şi 304 din judeţul Tulcea, pentru care proprietarii au primit despăgubiri în cuantum de 10.348,1 mii lei, bani alocaţi deja de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor”, se arată în comunicat.

Tot la capitolul Investiţii de interes naţional coroborate cu obiectivul de investiţii al Podului suspendat peste Dunăre, Instituţia Prefectului face precizarea că licitaţia pentru proiectarea şi execuţia Drumului Expres Brăila-Galaţi a revenit în prim-plan şi s-au depus deja cinci oferte, miercuri, 29 aprilie, fiind termenul limită pentru  depunerea ofertelor.

„Conform documentaţiei, Drumul Expres Brăila-Galaţi va fi parte integrantă în cadrul obiectivului Drum Expres Focşani-Brăila-Galaţi-Giurgiuleşti, prevăzut în Master Planul General de Transport al României. Mai mult, drumul expres, prevăzut pe o lungime de 11 km, va funcţiona ca o legătură Sud-Nord, facilitând traficul dintre cele două oraşe. Prin realizarea investiţiei se va obţine crearea unei variante alternative viabile pentru traficul greu de pe DN22B şi se asigură o conexiune cu obiectivul Pod suspendat pentru Dunăre din zona Brăila, conform CNAIR”, se mai arată în comunicat.

Instituţia Prefectului mai precizează că CNAIR şi Ministerul Transporturilor au convenit, în data de 14 aprilie 2020, încheierea contractului de finanţare  pentru proiectul „Elaborare Studiu de fezabilitate şi Proiect tehnic de execuţie pentru drumul expres Buzău-Brăila”, în vederea obţinerii unei finanţări nerambursabile alocată prin Programul Operaţional Infrastructura Mare 2014-2020, în cadrul Axei prioritare 2-Dezvoltarea unui sistem de transport multimodal, de calitate durabil şi eficient. Proiectul se va desfăşura pe o perioadă de 25 de luni, începând cu 1 noiembrie 2020, şi are o valoare de 29.321.806,36 lei.

Comunicatul Instituţia Prefectului vine după ce preşedintele Consiliului Judeţean Brăila, Francisk Chiriac, a declarat că Guvernul Orban trebuie să grăbească procedura de expropriere pentru terenurile pe care se va construi Podul peste Dunăre, care va lega Brăila de Tulcea, în caz contrar există riscul prelungirii termenului contractului de execuţie a lucrării, ceea ce va atrage penalizări.

„Mi-ar fi plăcut ca Guvernul să acţioneze în consecinţa importanţei acestui proiect. Guvernul Orban nu înţelege nici acum că trebuie grăbită procedura de expropriere, pentru a nu risca prelungirea termenului contractului. O prelungire a termenului înseamnă, pe lângă întârzierea lucrărilor, şi alţi bani, pentru că firma va percepe penalizări. Stimate Guvern, nu irosi banul public, mai ales acum, când avem nevoie de bani pentru a lupta cu noul coronavirus”, a scris Francisk Chiriac pe contul său de socializare. AGERPRES