Prefectul judeţului Timiş, Mihai Ritivoiu, a declarat că va cere Curţii de Conturi, care desfăşoară în această săptămână un control în Primăria Municipiului Timişoara, să verifice şi felul în care au fost alocaţi de către primărie zecile de milioane de euro daţi de Guvern, în iarnă, ca subvenţii pentru Colterm.

Reprezentantul Guvernului în judeţul Timiş a afirmat, într-o conferinţă de presă, că i se pare „nefiresc” modul în care Primăria a alocat banii respectivi către Colterm.

„Avem o speţă şi voi ruga Curtea de Conturi, care desfăşoară un control la Primăria Municipiului Timişoara, să se aplece asupra unui subiect. Primăria a primit 98 de milioane de lei (circa 20 de milioane de euro, n.r.) în această iarnă, pentru compensarea preţului la societatea de gaz. Mi-a fost semnalat că modul în care aceşti bani au fost transferaţi la Colterm nu este firesc, în sensul că Primăria Municipiului Timişoara a forţat compania să emită facturi pentru pierderi financiare şi subvenţii în avans. Aceşti bani au altă destinaţie. Cea mai gravă problemă este că, fiind emisă factura, aceste facturi sunt purtătoare de TVA. Avem 15 milioane de lei TVA. Am încredere că va exista o stornare, să întoarcem acei bani la Colterm. Speranţa mea este că a fost o eroare şi că se va putea rezolva”, a explicat Mihai Ritivoiu.

Pe de altă parte, liderul de grup al PSD în Consiliul Local Timişoara (CLT), Radu Ţoancă, a anunţat, miercuri, că falimentul Colterm este iminent, în condiţiile în care Primăria nu a cumpărat, până la 30 aprilie, cele 153.443 de certificate de mediu, aferente perioadei 1 ianuarie – 25 octombrie 2021 de dinainte de intrarea în insolvenţă a companiei.

„O nouă amendă ruşinoasă pentru imaginea Timişoarei şi fatală pentru sistemul centralizat de termoficare este pe drum spre Colterm. Administraţia Fondului de Mediu (AFM) aşteaptă confirmarea ANRE privind numărul certificatelor restante şi va notifica oficial compania în aceste zile (…) Este al doilea an consecutiv când societatea Colterm primeşte o astfel de sancţiune financiară de la AFM, însă de această dată această amendă poate fi capăt de drum pentru firma timişoreană, condusă spre groapa falimentului de viziunea useristă şi managementul oamenilor noi din administraţia timişoreană. Evident că amenda nu scuteşte Colterm de plata (dacă va mai fi cazul) celor 153.443 de certificate, în valoare de peste 13 milioane de euro”, arată Radu Ţoancă, într-o postare pe Facebook.

Consilierul local adaugă că AFM va solicita, conform procedurilor legale, falimentul Colterm, pentru că obligaţia de plată era una curentă şi nu una anterioară insolvenţei.

„Pentru ca ‘tacâmul să fie complet’, din zona Colterm mai vine o veste şocantă: în aceste zile se va mai deschide un dosar penal (în afara celui instrumentat deja de DNA) pentru sustragere de bunuri de sub sechestru, autorii acestei minunate fapte fiind persoane din conducerea Primăriei Timişoara şi a societăţii de termoficare”, încheie Radu Ţoancă.

Primarul Dominic Fritz declara, anterior, că chiar dacă nu vor fi cumpărate certificatele şi ar urma o nouă amendă, după cea de 21 de milioane de euro, încasată anul trecut tot pentru că nu s-au cumpărat certificatele verzi, Colterm nu ar fi ameninţată cu falimentul imediat deoarece această nouă amendă ar urma să fie contestată în instanţă. AGERPRES