dragnea_liviu_ochelari.jpgSecretarul general al PSD, Liviu Dragnea, a declarat miercuri că s-a rezolvat situaţia legată de nemulţumirile mai multor preşedinţi de consilii judeţene pe marginea demersului ministrului delegat pentru Buget, Liviu Voinea, care a transmis zilele trecute o circulară prin care cerea achitarea cu prioritate a arieratelor – plăţi restante cu o vechime mai mare de 90 de zile.

„Situaţia este rezolvată. Atunci a fost o comunicare proastă. A fost o oarecare supărare după părerea mea exagerată faţă de o simplă recomandare care nu are valoare juridică. Chiar în ziua în care erau acele dezbateri şi acele comentarii se aprobase în Guvern o ordonanţă care să reglementeze posibilităţile prin care arieratele pe care le au autorităţile locale să pot să fie rezolvate prin mai multe mecanisme”, a precizat ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, la Palatul Parlamentului.

El a dorit să precizeze că este vorba despre acele arierate pe care le au autorităţile locale şi care au fost generate de o lipsă a banilor. „Discutăm despre acele arieratele pe care le au autorităţile locale şi care au fost generate de o lipsă a fondurilor în schimb având la bază prevederi bugetare. Deci dacă autoritatea locală a avut prevederi în buget pentru lucrarea respectivă de exemplu şi, din varii motive, în timpul anului ori vreun minister care a avut obligaţia să vireze banii ori au dispărut sau diminuat veniturile locale şi au apărut aceste arierate, această localitate va fi ajutată. Dar localităţile care au făcut arierate sugerând sau cerând în mod oficial sau nu unor companii să continue lucrările ştiind foarte clar că în noua prevedere bugetară nu au surse să acopere acea investiţie acele arierate nu vor fi stinse”, a explicat ministrul.
El a subliniat că arieratele care sunt făcute sau generate de autorităţile locale care nu au avut prevederi bugetare şi în mod conştient sau nu au sugerat sau cerut companiilor să efectueze lucrări vor trebui să fie stinse de către autorităţile locale care le-au iniţiat.
Întrebat ce se va întâmpla cu acele primării în faliment, Liviu Dragnea a arătat că ar fi fost bine ca autorităţile respective să se fi gândit înainte să facă acele datorii. ”Nu putem să luăm bani de la cei care au fost corecţi şi care au respectat legea în toţi anii ăştia”, a adăugat secretarul general al PSD.

Întrebat dacă banii din sumele defalcate vor merge la arierate, ministrul Dragnea a arătat că tocmai aceasta a fost nuanţa introdusă în ordonanţa de urgenţă. „Din păcate, colegii mei nu ştiau, când a apărut în acea zi foarte multă tulburare, pentru localităţile care au arierate din banii pe care îi primesc din cota de 20% nu-i pot folosi decât pentru acele arierate cu prioritate. Dar o localitate care nu are arierate şi ea primeşte din cota de 20% şi, sigur, îi foloseşte pentru cofinanţarea proiectelor de dezvoltare locală. Pentru că ideea iniţială fusese, se vehiculase ca din toată suma de 20% să se achite întâi arieratele şi dacă mai rămâne ceva din total, să se mai dea şi la cei care nu au avut arierate ceea ce nu s-a întâmplat”, a subliniat Liviu Dragnea.

Potrivit acestuia, cei care nu au arierate pot folosi banii aşa cum prevede legea pentru cofinanţarea programelor şi proiectelor de dezvoltare locală. El a adăugat că nu are o evidenţă foarte clară a primăriilor cu arierate pentru că, în momentul în care s-au constituit acestea, primarii ar fi putut avea o altă culoare politică decât în prezent, „ceea ce e rău pentru comunitatea respectivă”. „Sunt mai multe mecanisme prin care sunt sprijinite autorităţile locale să schimbe aceste arierate, dar pe de altă parte trebuie să dăm un semnal foarte clar că Guvernul nu mai acceptă formarea acestor arierate pentru că aşa n-o să mai închidem niciodată haosul acesta din finanţarea autorităţilor locale”, a motivat ministrul Dezvoltării Regionale. AGERPRES