Potrivit lui Sorin Oprescu, clădirile din Centrul Istoric al Capitalei ar putea fi refăcute în doi ani

bucuresti_centru_istoric.jpgPrimarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat sâmbătă că imobilele din Centrul Istoric al Capitalei ar putea fi refăcute în doi ani.

“Ele cunosc o rată de refacere de care, cel puţin pentru momentul ăsta financiar în care trăim, sunt mulţumit. Sunt 26 de clădiri care se află în lucru, continuu şi cu încă şapte clădiri care sunt ale noastre, ale municipalităţii, cu tot cu faţadă, dar şi consolidare. Dacă mergem în ritmul acesta, în doi ani de zile clădirile din Centrul Istoric sunt refăcute, ceea ce nu poate decât să mă bucure, pentru că aici am lăsat şi ani, şi bani şi efort şi este bine pentru oraş”, a afirmat Oprescu, în timpul vizitei la şantierul Hanul Gabroveni.

În context, edilul-şef a spus că încearcă să refacă tunelurile de sub clădirile din Centrul Istoric.

“Sunt în jur de 21 de bucăţi din fostele tuneluri vechi care legau clădirile principale între ele. Am început să le luăm din istorie, să le redesenăm pe foaie, după care să intrăm cu aparatura aceasta modernă, să vedem care sunt permeabile dintre ele, care nu. Să vedem care dintre ele pot fi recondiţionate, care pot fi refăcute şi, după ce le refacem, să le dăm în circuitul turistic”, a precizat Oprescu.

El spune că, iniţial, aceste tuneluri au fost destul de lungi. “Specialiştii ştiau că acestea există, dar acum trebuie şi confirmarea că nu sunt obturate sau dărâmate total”, a adăugat primarul general, potrivit căruia vor fi bani pentru aceste lucrări.
Pe de altă parte, Sorin Oprescu, a declarat că doreşte să fie demarate cât mai curând lucrările de reabilitare a patru clădiri de patrimoniu: Casa Cesianu, Arcul de Triumf, vila Mina Minovici şi Observatorul Astronomic. “Terminăm cu tot ceea ce a fost necesar, acte etc., pentru a începe lucrările la Cesianu, la vila Mina Minovici şi la Observatorul Astronomic. La Arcul de Triumf sunt procedurile acelea interplanetare. Am terminat cu toate. Aşteptăm să mă mai lase ăia (n.r. – ONG-urile) cu contestaţiile în pace. Vor fi lucrări de consolidare şi de restaurare a tuturor elementelor”, a afirmat Oprescu, la încheierea vizitei pe şantierul Hanul Gabroveni.
El a adăugat că, în continuare, mai sunt în program lucrări de reabilitare a altor trei case de patrimoniu. “Anul acesta ne-am propus să cumpărăm, în limite accesibile date de buget, câteva clădiri de patrimoniu care sunt îngrijite şi să putem să adăugăm la palmaresul acesta, în viitorii ani, încă câteva pe care putem să le refacem. Trebuie să existe însă şi putinţa financiară”, a explicat Oprescu.

Edilul-şef a subliniat că prioritatea o reprezintă reabilitarea Hotelului Concordia, de pe str. Smârdan nr. 29. “Nenorocirea face că, în 2002, clădirea a fost revendicată şi dată proprietarului, care a vândut. Au trecut 11 ani, nu s-a mai construit nimic. A ajuns la o firmă italiană. Am vorbit cu ei, inclusiv cu fostul ambasador. În sfârşit, am găsit proprietarii, am discutat cu ei, şi-au luat şi amendă. Nu asta este însă ideea, ci aceea de a reface Hotelul Concordia, aşa m-am înţeles cu ei. În acelaşi timp, suntem în procedura de expropriere, acolo unde a locuit Miţa Biciclista (prima femeie din România care a mers cu bicicleta n.r.). Este casa ei, pe care dorim să o refacem, pentru că an de an am văzut cum ea se prăbuşeşte. Este proprietate, dar proprietarii se pare că au uitat de ea. Nu mai vrea să o îngrijească nimeni şi nu o să aştept să se vândă ca, după aceea, să mă trezesc cu dorinţa de a face un bloc”, a arătat primarul general. AGERPRES