Deputatul neafiliat Cristian Ichim, membru al REPER, a anunţat că a depus un proiect pentru modificarea şi completarea OUG nr 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice – Codul rutier – care vizează siguranţa rutieră, fluidizarea traficului, siguranţa participanţilor la trafic şi responsabilizarea instituţiilor împuternicite.

„Este un proiect transpartinic şi are ca scop siguranţa rutieră, creşterea fluidităţii traficului şi siguranţa participanţilor la trafic, prin implicarea şi responsabilizarea instituţiilor statului. Cunoaşteţi cu toţii că în România sunt carenţe foarte mari cu privire la semnalizarea rutieră şi a mijloacelor speciale pe care le găsim pe drumurile publice din ţara noastră, precum autostrăzi, drumuri naţionale, drumuri internaţionale şi, de asemenea, pe drumurile judeţene şi pe străzile din municipii şi oraşe. De asemenea, România ocupă un nefericit loc întâi la numărul de accidente pe drumurile publice”, a declarat deputatul, într-o conferinţă de presă susţinută la Parlament.

El a precizat că proiectul prevede ca la fiecare 12 luni Poliţia Rutieră să iasă pe drumurile publice şi să verifice autostrăzile, drumurile expres, drumurile naţionale, internaţionale, drumurile judeţene, precum şi străzile municipiilor şi oraşelor pentru semnalizarea rutieră.

„Asta înseamnă că verifică dacă mijloacele de semnalizare rutieră sunt instalate coerent, sunt recognoscibile, sunt lizibile de către participanţii la trafic. De asemenea, după verificările şi ceea ce constată pe teren Poliţia Rutieră va trimite o notă de constatare către administratorii drumurilor şi există prevăzut un termen de maximum 120 de zile pentru remedierea carenţelor şi deficienţelor constatate. De asemenea, este prevăzută şi sancţiunea administratorilor drumurilor, în condiţiile în care nu se remediază deficienţele constatate”, a transmis deputatul.

Proiectul este semnat de parlamentari de la toate partidele politice, a menţionat iniţiatorul. AGERPRES