Preşedintele PNL Olt, Liviu Voiculescu, a anunţat că filiala liberală a decis să conteste o hotărâre a Consiliul Judeţean Olt privind organizarea referendumului local pentru schimbarea numelui judeţului şi a solicitat instituţiei anularea respectivului act administrativ. Voiculescu susţine că ar fi nelegală o hotărâre a CJ Olt adoptată pe 19 septembrie prin care s-a stabilit ca referendumul local pentru schimbarea numelui judeţului în Olt – Romanaţi să aibă loc pe 6 şi 7 octombrie, odată cu referendumul naţional pentru revizuirea Constituţiei.

Organizaţia PNL Olt, reprezentată de Voiculescu a depus marţi, la CJ Olt, o adresă oficială de anulare a hotărârii privind extinderea duratei referendumului local în zilele de 6 şi 7 octombrie.

„La nivelul judeţului Olt, prevederea Legii 3/2000 care precizează că ‘obiectul şi data desfăşurării unui referendum local se aduce la cunoştinţa populaţiei cu cel puţin 20 de zile înainte’ a fost flagrant încălcată prin hotărârea Consiliului Judeţean nr. 145/19.09.2018, dată la care a fost aprobată desfăşurarea referendumului local pentru zilele sus menţionate şi care reduce termenul de 20 de zile la 16. Drept urmare, aşa cum am adus public la cunoştinţă în conferinţa de presă, filiala Olt a PNL a decis să conteste decizia aprobată în Consiliul Judeţean de majoritatea PSD. Conform paşilor legali prevăzuţi pentru astfel de situaţii, astăzi a fost înaintat iniţiatorului hotărârii, respectiv Consiliul Judeţean Olt, o adresă oficială prin care PNL Olt solicită anularea actului administrativ aprobat în şedinţă fără respectarea prevederilor legale prevăzute prin Legea referendumului, urmând ca, după şi în funcţie de răspunsul oficial acordat, să parcurgem următorii paşi pentru punerea în legalitate”, a anunţat Voiculescu printr-o postare pe Facebook.

În adresa înaintată de PNL se solicită anularea actului administrativ contestat şi emiterea altuia care să respecte prevederile legale.

Referendumul pentru schimbarea denumirii judeţului Olt se va desfăşura pe 6 şi 7 octombrie, potrivit unei hotărâri adoptată pe 19 septembrie într-o şedinţă extraordinară a Consiliului Judeţean Olt.

Autorităţile judeţene au decis să extindă durata votării în cadrul scrutinului local pentru două zile – iniţial acesta fusese fixat pe data de 7 octombrie – după ce Guvernul a stabilit ca referendumul naţional pentru revizuirea Constituţiei să aibă loc în zilele de 6 şi 7 octombrie.

La referendumul local, cetăţenii judeţului Olt sunt chemaţi să se pronunţe prin „Da” sau „Nu” la întrebarea: „Sunteţi de acord cu atribuirea denumirii Olt-Romanaţi judeţului Olt?”. AGERPRES