Deputatul PNL Horea Uioreanu propune ca în bugetul Consiliului Judeţean (CJ) Cluj pe anul în curs să fie prevăzută o sumă prin care administraţiile locale să fie sprijinite pentru a putea să acceseze fonduri europene prin proiecte.

„Administraţiile locale, în special cele mai sărace, trebuie să primească din partea CJ Cluj valoarea TVA la prima factură pe care o emit pentru fondurile din proiectele europene, iar la încasarea fondurilor respective să restituie sumele respective către forul judeţean”, a declarat luni deputatul liberal, într-o conferinţă de presă.

Uioreanu a explicat că în momentul în care administraţiile locale emit factura trebuie să plătească TVA, numai că ele nu dispun de banii respectivi, iar până la încasarea efectivă a fondurilor europene trec câteva luni. În această situaţie, CJ achită din fondul special constituit valoarea TVA, urmând ca banii respectivi să-i recupereze atunci când administraţiile locale încasează fondurile respective.

Horea Uioreanu a mai spus că fondul respectiv va fi denumit ”Prima factură” şi că valoarea lui ar trebui să fie de circa două-trei milioane de euro, banii rulând de la o administraţie locală la alta, în funcţie de momentul în care acestea emit facturile pentru fondurile europene accesate. Deputatul liberal a menţionat că asemenea metode sunt practicate şi de alte consilii judeţene din ţară. AGERPRES