Compania de Transport Public Iaşi a informat că implementează alături de Primăria Iaşi platforma tranzy.ai ca instrument de management esenţial pentru digitalizarea şi organizarea activităţii, operaţiunilor, proceselor zilnice de planificare transport public şi informarea călătorilor.

Directorul CTP Iaşi, Cristian Stoica, a declarat că platforma şi funcţiile de bază vor fi accesate gratuit pentru organizarea resurselor de exploatare.

Conform sursei citate, utilizarea platformei permite CTP Iaşi să automatizeze o serie de procese şi operaţiuni zilnice pentru mai mult de 300 de vehicule şi resurse implicate în transportul de călători, folosind totodată şi o suită de soluţii specifice activităţii de transport public, cu titlu gratuit spre utilizare, în baza colaborării cu tranzy.ai.

Odată cu acest parteneriat strategic cu tranzy.ai se inaugurează şi un portal de Open Data prin care sunt puse la dispoziţie seturi de date legate de transportul în comun din Iaşi – vehicule şi toate detaliile aferente în timp real, staţii, rute. Datele publice deschise sunt datele care pot fi accesate,

utilizate, refolosite şi redistribuite gratuit şi liber de către oricine este interesat – supuse doar, cel mult, cerinţei de atribuire şi distribuire în condiţii similare.

„Adoptarea şi implementarea unei politici de Open Data pentru transportul în comun aduce beneficii deopotrivă pentru călători, activitatea zilnică de operare transport, autorităţi şi mediile de business întrucât conturează un context în care oricine poate contribui la îmbunătăţirea serviciilor operaţionale şi dezvoltarea de noi produse şi servicii orientate către călători. Speranţa noastră este ca acest demers să stimuleze şi comunitatea de dezvoltatori cu spirit civic să îmbunătăţească calitatea şi acoperirea datelor deschise existente, prin conectarea şi combinarea cu alte seturi de date”, a declarat directorul CTP Iaşi, Cristian Stoica.

Potrivit unei postări pe pagina de socializare a companiei de transport public ieşene, în baza datelor publice deschise este dezvoltată o hartă live cu rute şi poziţia în timp real a vehiculelor, care poate fi consultată pe www.sctpiasi.ro. Aceasta cuprinde traseele tuturor mijloacelor de transport şi este disponibilă şi în tranzy.app, odată cu un update disponibil pe Android şi iOS.

Aplicaţia de mobil pentru călători – tranzy.app – furnizează gratuit, prin procesarea datelor din soluţii proprii, terţe şi operarea lor în timp real de către companiile şi regiile de transport public. Tranzy.app este utilizată de peste 152.000 călători zilnic în Iaşi, în Cluj-Napoca şi, începând din luna martie, şi în Botoşani şi Municipiul Chişinău. AGERPRES