rosia_camion.jpgPlanul de urbanism general (PUG) al comunei Roşia Montană şi Planul de urbanism zonal (PUZ) pentru zona de dezvoltare industrială Roşia Montană „sunt în vigoare şi perfect aplicabile”, a decis, sâmbătă, Tribunalul Cluj, potrivit companiei dezvoltatoare a proiectului minier, Roşia Montană Gold Corporation (RMGC).

Potrivit sursei citate, Tribunalul Cluj a respins cererea înaintată de Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu şi Asociaţia Alburnus Maior, de suspendare a unei
hotărâri a Consiliului local cu privire la PUG-ul comunei şi PUZ-ul pentru zona de dezvoltare industrială Roşia Montană. Totodată, RMGC şi Consiliul Local Roşia Montană au atacat cu recurs sentinţa din 24 mai 2011 a Tribunalului Alba de anulare a HCL 1/2009 privind PUG şi PUZ.

Conform legii, de la data declarării recursului, până la soluţionarea definitivă şi irevocabilă a acestuia, sentinţa Tribunalului Alba este suspendată. În consecinţă, în acest moment documentaţia celor două planuri este în vigoare, perfect valabilă şi aplicabilă, precizează reprezentanţii RMGC.


„Rezultatele comunicate sâmbătă continuă seria succeselor în justiţie obţinute de către RMGC, până în prezent compania câştigând nouă procese importante în ultimele cincisprezece luni”, arată dezvoltatorul proiectului RMGC, într-un comunicat. Recent, Tribunalul Bucureşti a respins o cerere de suspendare a certificatului de urbanism emis cu privire la Proiectul Roşia Montană, formulată de Greenpeace şi Centrul de Resurse Juridice.


‘Ca urmare a câştigării proceselor din ultimele luni şi a reînceperii analizei raportului de evaluare a impactului asupra mediului, ne exprimăm încrederea că vom dovedi, dincolo de orice îndoială, faptul că Proiectul Roşia Montană este viabil şi solid, şi a fost elaborat la cele mai înalte standarde internaţionale, astfel încât să devină un model de operaţiune minieră. Atât din punct de vedere tehnic, cât şi din perspectiva dezvoltării comunităţii locale, ne propunem ca mina de la Roşia Montană să fie un model pe care orice proiect minier ulterior îl va urma’, arată Dragoş Tănase, director general al RMGC. RMGC este o companie înfiinţată în anul 1997, în judeţul Alba, în care acţionari sunt compania minieră de stat Minvest Deva – cu 19,31 %, Gabriel Resources – cu 80,46% şi alţi acţionari minoritari – cu 0,23%.


Potrivit oficialilor companiei, la Roşia Montană ar urma să fie dezvoltată cea mai modernă mină din România, propunându-şi să extragă anual aproximativ 300 de tone de aur şi 1.400 tone de argint, echivalentul a 20.000 de lingouri. La jumătatea lunii septembrie 2010, RMGC a anunţat reînceperea procedurii de evaluare a proiectului minier şi salută decizia membrilor Comitetului de Analiză Tehnică /CAT/ de a relua procedura de analiză a raportului de evaluare a impactului asupra mediului pentru Proiectul Roşia Montană. Comitetul de Analiză Tehnică /CAT/ este format din experţi desemnaţi de mai multe ministere, sub coordonarea Ministerului Mediului şi Pădurilor.


În timpul construcţiei minei, RMGC va asigura 2.300 de locuri de muncă directe, iar pe timpul exploatării 800 de posturi directe. În total, numărul locurilor de muncă ar urma să ajungă la 3.000, iar 99% dintre posturile vacante cu normă întreagă sunt destinate românilor. De asemenea, specialiştii britanici de la Oxford Policy Management susţin că proiectul minier de la Roşia Montană poate aduce peste patru miliarde de dolari în economia României, în mod nemijlocit, ceea ce va duce la o contribuţie totală potenţială la PIB de 19 miliarde dolari, incluzând efectele de multiplicare.AGERPRES