mazare_radu_.jpgConsilierii municipiului Constanta au aprobat, pe 25 februarie, intr-o sedinta a Consiliului Local Municipal, aproape o suta de planuri urbanistice pentru diferite constructii, de teama ca proiectele sa nu fie blocate de prevederile unei ordonante guvernamentale.

Potrivit primarului Constantei, Radu Mazare, este vorba de ordonanta nr. 27/2008 care ar fi trebuit sa intre in vigoare incepand cu 1 martie, „o ordonanta tampita data de guvernul liberal, care blocheaza dezvoltarea orasului”.

„Sunt niste conditii infioratoare care sunt puse pentru aprobarea oricaror constructii noi. Spre exemplu, daca se doreste construirea unui imobil mai mare de zece etaje nu se poate face decat cu schimbarea planului urbanistic general al orasului, ceea ce inseamna o documentatie de aproximativ trei-patru ani”, a declarat Radu Mazare. Edilul a declarat ca toate compartimentele din primarie „au dat zor” astfel incat sa termine si sa prezinte spre aprobare CLM toate solicitarile care au fost depuse pana in prezent.

Mazare sustine ca a aflat de la un deputat PSD de Constanta ca, in urma solicitarilor facute de mai multi primari, s-a amanat cu doua luni termenul de aplicare a ordonantei respective, timp in care ea va fi supusa modificarilor. „Vor fi aduse amendamentele pe care le consideram noi de cuviinta. Si cand spun noi, inseamna primarul Radu Mazare si consiliul local din Constanta si primarii altor orase. Este o ordonanta facuta intr-un stil caracteristic romanesc de catre oameni nepriceputi si care habar nu au despre administratia locala. Era cat pe ce sa treaca prin Parlament, daca nu faceam interventii”, a declarat primarul Constantei.

Printre planurile urbanistice aprobate este si cel de detaliu pentru construirea a doua cladiri turn, cu cate 25 de etaje, de catre investitorul care a cheltuit circa 70 de milioane de euro pentru construirea City Park Mall in Parcul Tabacarie, inaugurat inaintea alegerilor locale din 2008. Cladirile vor fi un centru de agrement, cultura si comert. „Turnurile vor fi ridicate peste parcarea deja existenta a mall-ului, fara a fi afectat spatiul verde din proprietatea lor”, a spus Mazare, mentionand ca, pe langa cele o mie de locuri de parcare existente, vor fi create alte 600.