Consilierii locali tulceni au aprobat pe 20 octombrie, într-o şedinţă de îndată, planul urbanistic zonal pentru reabilitarea falezei Dunării din municipiul reşedinţă de judeţ, document necesar continuării demersurilor Consiliului Judeţean Tulcea pentru reabilitarea acestei infrastructuri.

Proiectul de hotărâre adoptat în unanimitate de consilierii locali prevede realizarea unor intervenţii la infrastructura portuară, reabilitarea întregului cheu al falezei, extinderea utilităţilor existente, precum şi lucrări de echipare tehnico-edilitară, astfel încât circulaţia în zonă să se dezvolte. „Dorinţa mea este să nu se renunţe la concursul de idei pentru amenajarea falezei”, a menţionat în timpul şedinţei primarul municipiului Tulcea, Constantin Hogea.

La rândul său, arhitectul şef al municipiului, Filip Raicu, a precizat că proiectul privind planul urbanistic zonal pentru reabilitarea falezei a fost în dezbatere publică, însă nimeni nu a formulat vreun punct de vedere referitor la acesta.

Proiectul respectiv a fost adoptat într-o şedinţă convocată ad-hoc, după ce consilierii locali PSD nu au votat ordinea de zi a reuniunii convocate iniţial, ce prevedea proiecte de hotărâri care vizau organigrama primăriei municipiului şi regulamentul de organizare şi funcţionare a instituţiei.

Planul urbanistic zonal al falezei Dunării din municipiul Tulcea este unul din documentele necesare reabilitării zonei de către CJ, instituţie care în ultimii ani a preluat aproape în totalitate acest areal.

Autoritatea judeţeană doreşte să reamenajeze zona printr-un proiect cu un buget total estimat la 40 de milioane de euro, finanţat din fonduri comunitare.

Pentru derularea proiectului de reabilitare a falezei, CJ Tulcea a prevăzut în bugetul propriu din acest an suma de 6,7 milioane de lei destinată scrierii cererii de finanţare, întocmirii documentaţiilor necesare atragerii fondurilor comunitare, achiziţiei construcţiilor din Portul Tulcea şi reamenajării falezei într-un concept integrat.

Faleza Dunării, una dintre cele două zone importante de agrement din municipiul Tulcea, a fost deţinută din 1991 până anul trecut de Administraţia Porturilor Dunării Maritime Galaţi, Primăria municipiului Tulcea şi CJ Tulcea. Autoritatea judeţeană a preluat în proprietate această infrastructură, după ce ani la rând oficialităţile tulcene au criticat compania gălăţeană din cauză că nu întreţine faleza. La rândul lor, operatorii portuari s-au plâns de nenumărate ori din cauza tarifelor şi serviciilor practicate de compania portuară. AGERPRES