Primaria Municipiului Bucuresti supune dezbaterii publice, timp de aproape o luna de zile, Planul de Actiune privind Zgomotul Urban, prima strategie din domeniu a unui oras din Romania.
Municipalitatea a postat studiul pe pagina electronica a institutiei – www.pmb.ro -, urmand ca la sedinta de dezbatere care va avea loc pe 4 iulie, la sediul PMB, sa participe principalele autoritati centrale si locale implicate, ONG-uri, asociatii de proprietari si reprezentanti mass-media.

Tema dezbaterii organizata de municipalitate consta in cautarea de modalitati mai eficiente de a reduce zgomotul la sursa. Problemele ”cheie” sunt asigurarea unor suprafete de rulare de calitate pentru strazile Capitalei, asigurarea unei interdictii aeriene pe timp de noapte deasupra Capitalei precum si reducerea zgomotului printr-o planificare si proiectare mai buna a locuintelor.

Alte prioritati initiale sunt extinderea suprafetelor acoperite cu suprafete care reduc zgomotul pe toate drumurile unde masura s-ar dovedi utila, impreuna cu lucrari de mentenanta mai bune, incurajarea utilizarii vehiculelor mai silentioase, punerea in practica a unor masuri de reducerea a zgomotului in managementul zilnic al traficului, pornind de la reducerea condusului ”demaraj-frana”, tipic in timpul ambuteiajelor, uniformizarea volumului traficului, mai buna alocare a spatiului strazii.

De asemenea planul are in vedere imbunatatirea mediului prin zonarea sonora prin programe ”Strazi pentru oameni” in zonele rezidentiale, in centrul orasului si in proiecte de spatiu public, dezvoltarea unui program de reducere a zgomotului din trafic pentru drumurile administrate de PMB, imbunatatirea stilului de condus prin cursuri oferite soferilor dar si stabilirea unui fond de zgomot ambiental din care sa se finanteze proiectele de reducere a zgomotului si a unui fond de conversie care sa finanteze proiectele de izolare a locuintelor.

Printre prioritatile initiale ale planului se afla si imbunatatirea calitatii caii de rulare pentru tramvaie si trenuri, in limitele impuse de legislatie, asigurarea sprijinului pentru instalarea de bariere de zgomot foto-voltaice pentru a ecrana drumurile si caile ferate producatoare de zgomot, promovarea dezvoltari acestora deasupra sau de-a lungul drumurilor si cailor ferate, acolo unde este posibil si urmarirea aplicarii principiului ”poluatorul plateste” pentru cei afectati de zgomotul aerian.

In ceea ce priveste zonele cu densitate mare de populatie planul prevede reducerea zgomotului printr-o mai buna planificare urbana, prin redezvoltare – zonele cu densitate mare de populatie pot crea spatii linistite departate de trafic.

De asemenea planul are in vedere oportunitatea stabilirii unui premiu oferit de Primar pentru cei care promoveaza proiecte care sustin peisaje sonore linistite si de asemenea, potrivit planului supus dezbaterii publice, primarul va sprijini managementul pozitiv al peisajelor sonore din spatiile verzi.