Lucrările de amenajare a plajei de la Marea Neagră din oraşul Sulina sunt aproape de final, locurile de joacă pentru copii urmând să fie realizate până la sfârşitul lunii septembrie.

„S-a făcut licitaţie pentru aceste locuri de joacă, se achiziţionează şi am fost asiguraţi că în jurul datei de 20 septembrie ele vor fi montate de comun acord cu Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării. Ştiţi foarte bine câte probleme am avut… De la 18 hectare cât acoperea la un moment dat proiectul am ajuns la 3,5 hectare şi am mers până acolo încât am stabilit de comun acord cu Administraţia până şi groapa de nisip”, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, vicepreşedintele CJ, Ioan Boieru.

În ceea ce priveşte propunerea firmelor de construcţii privind prelungirea pasarelelor cu încă 50 de metri în mare, vicepreşedintele CJ a menţionat că aceasta se află în analiza Consiliului tehnico-economic al Ministerului Dezvoltării Regionale, existând posibilitatea ca în primăvara sau vara anului viitor această propunere să se concretizeze. Prelungirea pasarelelor cu 50 de metri în Marea Neagră este necesară, potrivit directorului societăţii Deltacons SA, Alexandru Stroe, în condiţiile în care pe timpul iernii apa care va îngheţa la malul mării ar putea afecta structura de rezistenţă a estacadei. Lucrările de amenajare a plajei Sulina au început în octombrie 2009, acestea fiind realizate de societăţile Deltacons SA şi Filconstruct SRL.

Conform contractului încheiat cu CJ, lucrările, în valoare de 8.761.820 de lei, ar trebui încheiate în 24 de luni, însă încă din 2009 conducerea CJ a dat asigurări că acestea se vor finaliza până la începutul sezonului turistic din 2010. Promisiunile constructorilor nu au putut fi puse în practică din cauza sezonului rece prelungit. Pe 5 mai 2010, Comisia Europeană a transmis României un prim avertisment în legătură cu aplicarea defectuoasă a legislaţiei europene privind protecţia mediului în cazul dezvoltării unor facilităţi turistice pe plaja de la Marea Neagră a oraşului Sulina. CE a descoperit, în acest caz, o serie de deficienţe privind studiul de impact asupra mediului, ce poate conduce la posibile efecte negative asupra celor două direcţii: habitate şi păsări. AGERPRES