Conducerea Primăriei Piatra-Neamţ va accesa două proiecte cu finanţare europeană în domeniul asistenţei sociale, care vizează integrarea romilor în societate şi respectiv sprijinirea tinerilor din centrele sociale.

Primarul Dragoş Chitic a declarat că valoarea celor două proiecte este de aproape 300.000 euro, iar cofinanţarea urmează să fie supusă aprobării Consiliului Local în următoarea şedinţă. „Am înfiinţat în cadrul Direcţiei de Asistenţă Socială a Primăriei Piatra-Neamţ un compartiment specializat pentru atragerea de fonduri europene în domeniul social. Vrem să folosim banii europeni şi pentru rezolvarea unor probleme sociale din comunitatea noastră, astfel încât persoanele defavorizate să se integreze mai uşor în societate şi să-şi poată asigura un viitor pe propriile picioare”, a declarat primarul Dragoş Chitic.

Unul dintre proiectele pregătite se referă la integrarea în societate a populaţiei de etnie romă şi combaterea discriminării. Valoarea totală este de 230.000 de euro, din care contribuţia Direcţiei de Asistenţă Socială este de 15.000 de euro. În cadrul proiectului sunt implicaţi parteneri din Grecia, Olanda, Serbia şi România, iar perioada de implementare este de 18 luni, cu începere de la mijlocul anului viitor.

Al doilea proiect este finanţat prin programul Erasmus + şi se adresează unui grup de tineri din Centrul Social „Împreună”. Proiectul este realizat în parteneriat de către Direcţia de Asistenţă Socială a Primăriei Piatra-Neamţ şi o asociaţie nonguvernamentală din Slovacia şi va avea drept scop dezvoltarea personală a tinerilor defavorizaţi. Valoarea proiectului este de 46.525 euro, fără nicio contribuţie financiară din partea municipalităţii pietrene, iar perioada de implementare este de 8 luni, cu data de începere estimată 18 februarie 2019. AGERPRES