pneamt_turism1.jpgMunicipiul Piatra Neamt in parteneriat cu Judetul Neamt si Camera de Comert si Industrie Neamt au participat in perioada 19-22 martie la Targul de Turism al Romaniei, organizat de Romexpo.

Tema propusa pentru anul acesta a fost Drumuri de vacanta in Neamt, tema generoasa care a oferit posibilitatea promovarii proiectelor europene pentru dezvoltarea turismului in Piatra Neamt. Accentul s-a pus pe infrastructura turistica pietreana, pusa la dispozitia celor care aleg sa-si petreaca vacantele la Piatra Neamt si in judet, pe cele mai moderne posibilitati de distractie si agrement, posibilitatile de petrecere a timpului liber pentru iubitorii de natura, sport si drumetie, prin valorificarea telegondolei, a drumurilor de munte si a cadrului natural.

Reprezentantii primariei pietrene prezenti la targ au propus turistilor cinci trasee turistice menite sa evidentieze nu numai frumusetile orasului ci si locurile istorice si obiectivele culturale din municipiu care nu trebuie ratate. Asa se face ca toti cei interesati au putut sa-si planifice chiar la targ vacanta si sa-si stabileasca traseul, fiind siguri ca vor vedea tot ceea ce este interesant dar si ca vor ajunge in cele mai fierbinti locuri de distractie din oras.

Dupa taierea panglicii inaugurale, ministrul Turismului, doamna Elena Udrea, a vizitat standul judetului Neamt impreuna cu ministrul Tineretului si Sportului, doamna Monica Iacob Rodzi. A fost un bun prilej pentru ca Elena Udrea sa urmareasca proiectele turistice ale municipalitatii.

„Municipiul Piatra Neamt este partial oras turistic. Mai avem investitii noi in plan si avem promisiuni ca vom fi sprijiniti cu fonduri de la Ministerul Turismului si mizam pe fonduri structurale. Am speranta ca in trei-patru ani Piatra Neamt va fi unul dintre cele mai frumoase destinatii din aceasta parte a Europei. Exista statistici care arata ca Piatra Neamt este, ca frumusete inaintea Brasovului si Sibiului. Cu sprijinul Consiliului Judetean si al Ministerului Turismului vrem sa facem din Piatra Neamt unul dintre cele mai frumoase din aceasta parte a Europei”, a declarat primarul Gheorghe Stefan.

„Nemtenii trebuie sa fie foarte mandri ca zona lor, judetul lor, prin intermediul autoritatilor reusesc sa faca o imagine foarte buna intregii Regiuni Nord-Est. Surpriza foarte placuta este ca exista si materiale de informare in limbile de circulatie internationala. Din aceste prezentari e foarte simplu de inteles ca, daca vii in Neamt, nu te plimbi doar cu telegondola, dar ai o oferta turistica impresionanta: incepand de la biserici, manastiri, cetati, sihastrii – un traseu pe zona aceasta ecumenica, mergand pana la zone de agrement. Ceea ce a facut judetul Neamt e un ajutor mare pentru intreaga regiune si cred ca nemtenii pot fi foarte mandri ca au in fruntea municipiului resedinta de judet un primar care stie sa faca treaba nu doar pentru comunitatea locala, ci pentru tot ceea ce este imprejur. Nu se poate imagina astazi un turism decat la nivel regional. Daca ar fi sa dau o nota, eu as acorda un zece cu felicitari acestui stand; tot ce se vede aici e gandit si e facut la un nivel cu care, oriunde, in orice targ international, judetul Neamt ar fi reprezentat la superlativ”, a declarat, la randul sau, omului de afaceri Irina Schrotter, prezenta si ea la deschiderea targului.

Odata cu deschiderea oficiala a targului, pe 19 martie, la Centrul de Presa al Romexpo a avut loc si o manifestare menita sa marcheze Ziua Judetului Neamt, la care s-au alaturat si doua mari nume ale scenei romanesti: actrita Draga Olteanu Matei, vesnic indragostita de meleagurile nemtene si stabilita in Piatra Neamt si actorul de comedie Vasile Muraru, originar din judetul Neamt. In cadrul acestei manifestari au fost prezentate ofertele turistice ale municipiului Piatra Neamt si ale judetului Neamt.

„Nu stiu altii cum sunt, dar eu, daca nu as fi nascut in aceste locuri atat de sfinte si minunate, m-as intreba, vazand aceste imagini, daca intr-adevar exista un tinut atat de frumos in tara noastra. Cred ca judetul Neamt este unul dintre cele mai sfinte din intreaga tara, atat din punct de vedere spiritual, cat si in ceea ce priveste valentele istorice cu care este incarcat. Sunt mandru ca avem in fruntea judetului oameni atat de destoinici, care dau dovada de foarte multa implicare si preocupare pentru locuitori si pentru dezvoltarea zonei la cote cat mai inalte. In judetul Neamt si in municipiul Piatra Neamt se vede in mod clar ca omul sfinteste locul”, a declarat actorul Vasile Muraru in cadrul conferintei de presa.

In cadrul aceleiasi conferinte, Doru Simovici, presedintele Complexului Expozitional Romexpo, a tinut sa spuna cateva cuvinte: „Dupa toate cele prezentate, as putea spune ca sunt deosebit de invidios. Eu sunt de origine din Bacau, dar, cu toate acestea, am motive sa ma consider mandru ca provin din zona Moldovei. De asemenea, sunt mandru ca exista un parteneriat fructuos intre Primaria municipiului Piatra Neamt, Consiliul Judetean si Camera de Comert si Industrie Neamt, destinat promovarii turistice si sper ca aceasta colaborare sa continue”.

„Am fost prezenta si la editia trecuta, si voi veni cu mare drag de fiecare data, cate zile imi va da Dumnezeu. Sunt foarte fericita ca m-am stabilit in Piatra Neamt, orasul visurilor mele, locul in care mi-am dorit sa ajung toata viata. Dincolo de toate sentimentele mele, vreau sa spun ca orasul Piatra Neamt, ca de altfel intreg judetul Neamt, merita sa fie vizitat, pentru ca fiecare particica de acolo este iubita, ingrijita si pregatita spre a fi de folos corpului, mintii si sufletului. Am avut norocul sa ajung intr-un tinut condus de oameni carora nu le place sa vorbeasca prea mult, ci sa actioneze, pentru a face acest judet sa infloreasca. Eu sunt bucurestenca din mosi-stramosi, dar m-am atasat atat de mult de aceste locuri, incat poate ca sunt subiectiva, dar cu siguranta nimeni nu va fi deziluzionat odata ce va vizita judetul Neamt”, a concluzionat actrita Draga Olteanu Matei.

Articol ralizat de Claudia Atanasoae.