O companie privata din Danemarca a demarat, in premiera nationala la Neamt, un proiect de mediu pentru asigurarea agentului termic necesar incalzirii institutiilor si a locuintelor pe baza valorificarii deseurilor din masa lemnoasa.
Proiectul a fost parafat, la Piatra Neamt, intre presedintele Consiliului Judetean Neamt, Dan Vasile Constantin si delegatia oficiala a companiei Danice Invest APS, care are in derulare peste 15 proiecte diferite de mediu la nivel national. Primele lucrari de investitie pentru procurarea caldurii in scoli si blocuri de locuinte se vor realiza in orasele Roznov si Roman si in comuna Poiana Teiului.

In cadrul proiectului finantat de Agentia de Mediu daneza, Consiliul Judetean si, respectiv, de autoritatile locale beneficiare vor functiona doua centre de cogenerare de energie, la Roznov si la Roman, unde exista potentialul necesar pentru colectarea, depozitarea si distributia biocombustibilului, precum si cate o centrala termica in fiecare localitate. Eficienta acestui proiect de pionierat, care va fi inclus si in Planul local de actiune pentru mediu, se va resimti atat in privinta reducerii costurilor necesare incalzirii scolilor dar si a altor institutii publice sau blocuri de locuinte, cat si in cea a reducerii poluarii mediului inconjurator.

Planul de investitii pentru derularea acestui proiect va trebui aprobat de catre finantatorul danez pana la sfarsitul lunii iunie. La nivelul Romaniei se deruleaza 15 investitii de mediu, la care se mai adauga inca 16 initiative noi, inclusiv actualul proiect de la Neamt.