Piata imobiliara este in scadere la Baia Mare

Preturile caselor si apartamentelor au scazut in ultimele trei luni in Baia Mare, dar s-a diminuat si interesul pentru achizitionarea unor bunuri imobiliare odata cu inasprirea conditiilor de creditare aplicate de banci.

Daca in anul 2008, in municipiul Baia Mare o garsoniera confort sporit se vindea si cu 30.000 de euro, in luna martie a acestui an cei care doreau sa vanda o asemenea locuinta cereau 15.000 de euro, iar in unele situatii chiar si mai putin.

Lazar Nacu, directorul unei agentii imobiliare din Baia Mare, a declarat ca pretul imobilelor a scazut vertiginos si nu sunt mari sanse sa mai urce prea curand, semn ca puterea de cumparare a scazut, iar bancile sunt foarte restrictive la acordarea de imprumuturi pentru achizitii de imobile. “Cererea de cumparare a scazut simtitor din luna decembrie 2008, iar acum, in luna martie, tranzactiile sunt aproape blocate. Foarte putini mai sunt aceia care doresc sa cumpere. De obicei intreaba de pret, confortul locuintei, locul de amplasare si daca trebuie platita integral suma ceruta de vanzator. Si pretul locuintelor a scazut foarte mult. De exemplu, pretul unui apartament cu doua camere a coborat de la 52.000 de euro la 29.000 de euro si poate merge si mai jos daca proprietarul doreste neaparat sa vanda apartamentul. Foarte multe persoane sunt interesate sa achizitioneze apartamente vechi, oferind intre 300 si 500 de euro/metrul patrat. In cele mai multe cazuri tranzactiile cad deoarece nimeni nu doreste sa vanda la un asemenea pret”, a spus Lazar Nacu.

Directorul agentiei imobiliare din Baia Mare a fost de parere ca atat timp cat bancile nu reiau creditarea, preturile de vanzare a apartamentelor si caselor vor inregistra un trend descendent. Odata cu reducerea creditarii bancare aproximativ 20 de agentii imobiliare active in municipiul Baia Mare au disparut de pe piata, ramanand doar 10 care inca mai incearca sa atraga clientii. De asemenea, in zona centrala a orasului a crescut numarul spatiilor comerciale care se ofera spre inchiriere. Inchiderea unor activitati de comert a dus la aparitia unor spatii libere, iar multi dintre patroni au sistat definitiv activitatea ori s-a mutat in zona periferica a orasului unde pretul chiriilor este mai mic.