Asociaţia Dog Rescue Norway, un ONG pentru protecţia animalelor, a lansat în mediul online o petiţie prin care cere primarului Brăilei, Marian Dragomir, să renunţe la decizia de eutanasiere a câinilor bolnavi şi agresivi din adăposturile publice.
Petiţia vine după ce, la începutul acestei luni, primarul Marian Dragomir a anunţat public că va demara o campanie de eutanasiere a câinilor din adăposturile care aparţin de Primăria Brăila, care sunt bolnavi incurabil, agresivi şi care nu pot fi adoptaţi din cauza comportamentului lor.
Dragomir a precizat că a luat o decizie tranşantă în ceea ce priveşte problema câinilor fără stăpân din municipiul Brăila, respectiv începerea procedurii de eutanasiere în rândul acestora, chiar cu riscul că ‘nu va fi cel mai iubit dintre brăileni’.
Petiţia lansată de Asociaţia Dog Rescue Norway este intitulată ‘We will all die in Braila’ / „O să murim cu toţii în Brăila”, iar până joi a reuşit să adune peste 6.700 de semnături, susţinătorii fiind atât cetăţeni români, cât şi străini.
„Au trecut 3 ani de la prima noastră campanie de sterilizat în Brăila! Pe parcursul acestor 3 ani am legat prietenii strânse cu iubitorii de animale din Brăila! De 3 ani, primari diferiţi, însă cu aceiaşi oameni care lucrează pentru ei, s-au împotrivit şi au refuzat tot ce a ţinut de colaborări! Vorbim despre oraşul fără inimă, Brăila, unde locuitorii nu beneficiază de îndrumarea sau informaţiile la care au dreptul, iar în consecinţă, primarul actual al Brăilei împreună cu oamenii care lucrează pentru el vor avea oportunitatea de a continua măcelul animalelor”, se arată în petiţie, care poate fi citită integral pe https://www.change.org/p/dragomir-viorel-marian-we-will-die-in-braila?so .
În paralel, Federaţia pentru Protecţia Animalelor şi Mediului (FPAM) a contestat în instanţă decizia luată de municipalitate brăileană privind eutanasierea câinilor agresivi şi bolnavi aflaţi în padocurile primăriei. Potrivit informaţiilor oferite de Marian Dragomir, Primăria Brăila a câştigat în primă fază la Judecătorie, iar procesul se află acum pe rol la Tribunalul Brăila.
Acţiunea de capturare a câinilor fără stăpân din fiecare cartier din Brăila a început săptămâna trecută, în municipiu existând aproximativ 5.000 de maidanezi.
Primăria Brăila a organizat în zilele de 11 şi 12 august un târg de adopţie a câinilor fără stăpân, care nu a avut succes, în urma acţiunii fiind adoptaţi doar 23 de câini.
În ultimii trei ani, în Brăila, au fost sterilizaţi 3.600 de câini. Numai în cursul anului trecut, au fost muşcaţi de câini 1.284 de brăileni, iar de la începutul acestui an, s-au întregistrat 764 astfel de cazuri.
„Costurile legate de tratamentele pe care au fost obligaţi să şi le facă cei muşcaţi de câini în perioada ianuarie – mai 2017 au fost 64.490 lei, dar în aceste costuri nu sunt incluse, în schimb, spaima, trauma şi frica cu care a rămas persoana care a fost muşcată. Nu vreau să ne gândim ce înseamnă pentru un copil să fie muşcat de câine sau mutilat”, a spus primarul Dragomir. AGERPRES