autostrada.jpgPrimarul oraşului Cugir, Adrian Teban, a declarat că are în vedere înaintarea unei petiţii preşedintelui României, Klaus Iohannis, prin care să i se ceară sprijin pentru susţinerea conectării localităţii la autostrada Orăştie- Sibiu. Edilul a apreciat că sunt „considerente economice şi de securitate” care justifică cheltuirea unei sume „modeste” pentru crearea unei căi de acces în apropierea intersecţiei dintre DJ 704 şi DN 7.

„PNL filiala Cugir se pregăteşte să demareze o acţiune de strângere de semnături pentru susţinerea conectivităţii Cugirului la A1 Orăştie- Sibiu. Concomitent, vor continua demersurile administrative prin înaintarea unei petiţii preşedintelui României, Klaus Iohannis, prin care îi cerem sprijin în acest sens, oferindu-i justificările pentru care Cugirul ar trebui să aibă acces la autostradă”, a menţionat primarul, co-preşedinte al PNL Alba.

Adrian Teban a susţinut că aceste demersuri vin după ce solicitările adresate Guvernelor care s-au succedat după 2012 nu au primit un răspuns. „În ciuda promisiunilor făcute de ultimii şase miniştri (ai Transporturilor – n.r.), Anca Boagiu, Ovidiu Silaghi, Ramona Mănescu, Dan Şova, Ioan Rus, Iulian Matache, Cugirul riscă să rămână în izolarea în care a fost aruncat în urmă cu trei ani, întrucât avem informaţii că nu au fost alocate sumele de bani necesare creării unei căi de acces în apropierea intersecţiei dintre DJ 704 şi DN 7”, a declarat liberalul.

Adrian Teban s-a arătat convins că preşedintele Klaus Iohannis va înţelege justificările aduse în petiţie, amintind că s-a specificat în document că oraşul Cugir reprezintă unul dintre cei mai importanţi producători din industria de apărare din România. „Aici funcţionează două întreprinderi de armament şi muniţie – Uzina Mecanică Cugir şi Fabrica de Arme – cuprinse în planul naţional de mobilizare. Tot în oraşul Cugir se găseşte unul din marii investitori străini, societatea germană Daimler, care intenţionează să extindă activitatea Star Transmission pe teritoriul oraşului nostru. Sunt considerente economice şi de securitate care justifică cheltuirea unei sume modeste pentru crearea unei căi de acces în apropierea intersecţiei dintre DJ 704 şi DN 7”, a conchis primarul Teban.

Cu o populaţie de peste 25.000 de locuitori, oraşul Cugir nu beneficiază de o legătură cu autostrada Orăştie-Sibiu, acest lucru nefiind prevăzut în proiect. În schimb, există un astfel de nod rutier în dreptul unei comune din judeţul Hunedoara, cu mai puţin de trei mii de locuitori.

Încă din primăvara anului 2012 au fost făcute demersuri pentru includerea unui nod rutier la Cugir în proiectul de execuţie a tronsonului de autostradă Orăştie – Sibiu. În vara lui 2013, senatorul liberal Teodor Atanasiu susţinea că „imediat după recepţionarea tronsonului de autostradă Orăştie-Vinţişoara, Ministerul Marilor Proiecte va aloca banii pentru ieşirea spre Cugir, deci pentru racordarea oraşului Cugir în dreptul comunei Şibot la autostradă”.

Anul trecut, ministrul Transporturilor de la acea vreme, Dan Şova, a susţinut că în doi ani oraşul va beneficia de ieşire la autostrada Orăştie-Sibiu, urmând ca în acest sens să fie lansat un proiect nou şi găsită astfel o soluţie tehnică. „Pot vă vă spun, pentru că nu e vorba de promisiuni aici, după ce s-a terminat autostrada, acum vom lansa un proiect nou, pentru că proiectul iniţial nu a fost şi nu se putea îmbunătăţi pe parcurs, (…), vom încerca să găsim o soluţie tehnică în aşa fel încât să nu afectăm ceea ce s-a făcut cu bani europeni, pentru a nu exista probleme. Vă promit că (…) în doi ani de zile veţi avea o ieşire la autostradă din oraşul Cugir”, a spus, în 2014, Dan Şova. AGERPRES