Preşedintele Consiliului Judeţean Mureş, Peter Ferenc, a declarat că în urma consultării cu primarii din zona 2 a Sistemului de Management Integrat al Deşeurilor Solide din judeţ, care cuprinde 19 unităţi administrativ-teritoriale, inclusiv municipiul Târgu Mureş, s-a decis începerea procesului de reziliere a contractului recent atribuit prin licitaţie companiei de salubritate Brantner Veres SA, după ce s-au constatat sincope în ridicarea gunoiului.

„Astăzi, în discuţiile avute cu primarii am decis să începem procesul de reziliere a contractului cu Brantner Veres SA. Asta nu înseamnă că se reziliază de mâine, de poimâine, ci că vom începe demersurile pentru rezilierea acestui contract (…) După notificarea de reziliere, compania are dreptul ca în 30 de zile să remedieze deficienţele semnalate, iar în cazul în care nu poate, atunci va fi reziliat de drept (…) În cazul în care această situaţie va persista, voi cere convocarea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, să încercăm să analizăm şi din perspectiva unei situaţii de urgenţă, deoarece aceste mormane de deşeuri care sunt în aceste cartiere şi în acele localităţi nu pot fi acceptate. Să nu uităm că vine perioada sărbătorilor şi cantităţile vor creşte”, a afirmat Peter Ferenc, într-o conferinţă de presă.

Preşedintele CJ Mureş a precizat că a primit asigurări de la companie că problema gunoiului din Târgu Mureş şi din comunele din zona 2 va fi rezolvată într-o săptămână.

Până atunci, a spus Peter Ferenc, activitatea firmei de colectare a deşeurilor este monitorizată în permanenţă de către personalul ADI Ecolect, din 4 noiembrie fiind întocmite 9 procese-verbale pe baza cărora compania de colectare a deşeurilor va fi sancţionată.

„Suntem conştienţi de gravitatea situaţiei şi monitorizăm în permanenţă modul în care are loc colectarea deşeurilor şi, în funcţie de situaţia constatată, colegii au întocmit un document pe baza căruia putem sancţiona compania, 2.500 lei per traseu în Târgu Mureş şi tot aşa în fiecare localitate”, a mai arătat preşedintele CJ Mureş.

Primarul din Târgu Mureş, Soos Zoltan, a susţinut că municipiul reşedinţă de judeţ se confruntă cu o situaţie gravă, care trebuie rezolvată cât mai repede.

„Vom solicita tuturor instituţiilor abilitate să ne fie alături în această perioadă şi să rezolvăm împreună situaţia (…) În urma întâlnirii informale a membrilor ADI Ecolect, am detaliat măsurile luate la nivelul primăriei în cea ce priveşte problema gravă a necolectării gunoiului menajere de pe raza oraşului. În ultima săptămână, reprezentanţii Poliţiei Locale au fost în permanenţă pe teren împreună cu inspectorii ADP monitorizând situaţia şi au aplicat aproape 100 de amenzi operatorului. De asemenea, dacă este necesar, după analizarea dovezilor, se va decide convocarea la nivel local a Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă. Unele cartiere din oraş, precum cartierul Tudor, sunt pline de gunoi, în alte zone însă s-a curăţat. Am atras atenţia cetăţenilor că pe străzi, dar şi pe reţelele sociale există persoane care încearcă să amplifice situaţia actuală prin instigare. Susţin foarte ferm că este necesar ca situaţia să se rezolve cât mai repede, deoarece este foarte gravă şi în fiecare zi se înrăutăţeşte”, a declarat primarul Soos Zoltan. AGERPRES