Pierderile inregistrate de retelele publice de termoficare ale municipiilor din Romania ajung in medie la 26%, releva un studiu prezentat, vineri, de Institutul pentru Politici Publice (IPP), la Conferinta Nationala „Solutii de parteneriate pentru Servicii Publice de Calitate 2009”, de la Poiana Brasov. Potrivit studiului, cele mai mari pierderi in sistemul de termoficare sunt inregistrate in Vaslui (53%) si Resita (51%).

De asemenea, gunoiul reprezinta o problema in municipiile din tara, lipsind activitatea de colectare sistematica si reciclare a deseurilor. Municipiile Oradea, Botosani, Buzau si Calarasi au raportat ca nu au beneficiari ai sistemelor de colectare a deseurilor.

Nici spatiile verzi nu sunt suficiente, niciunul dintre municipiile care au oferit informatii neindeplinind normele europene in acest domeniu. In medie, fiecare locuitor de municipii din Romania beneficiaza de 9,6 metri patrati de spatiu verde, in conditiile in care norma minima impusa de Uniunea Europeana este de 26 mp. Cea mai mica pondere a suprafetei verzi se inregistreaza la Craiova (0,3 mp/locuitor) si Focsani (0,7 mp/locuitor). Municipiile cu cele mai mari spatii verzi sunt Suceava (22,2 mp/locuitor), Vaslui (22 mp/locuitor), Braila (19,6 mp/locuitor), Calarasi (19,2 mp/locuitor) si Brasov (19 mp/locuitor).

In privinta racordarii la retelele de apa si canalizare, in anul 2009 a crescut cu 1% numarul locuitorilor de municipii resedinte de judet care beneficiaza de aceste sisteme. Cele mai scazute valori in acest domeniu sunt inregistrate la Vaslui (61%), Baia Mare (74%) si Sfantu Gheorghe (78%), mentioneaza IPP. Cercetarea constata in 2009 o dezvoltare cu sase procente a sistemului de iluminat public stradal, fata de 2008. In medie, 93% din strazile municipiilor resedinte de judet sunt iluminate in anul 2009. Cel mai scazut nivel al iluminatului public este inregistrate in Miercurea Ciuc (52%), Slatina (59%), Botosani (79%), sustine IPP.

Prezent la reuniunea de la Poiana Brasov, secretarul de stat din Ministerul Dezvoltarii Regionale Razvan Murgeanu a opinat ca o solutie pentru cresterea eficientei acestor servicii publice o reprezinta concesionarea catre operatori privati. „Bucurestiul este un colos, dar cu picioare de lut. Serviciile care functioneaza, totusi, sunt cele concesionate”, a afirmat Razvan Murgeanu. La Conferinta Nationala „Solutii de parteneriate pentru Servicii Publice de Calitate 2009” au fost invitati edilii municipiilor Brasov, Focsani, Targu Mures, Iasi, Calarasi, Sfantu Gheorghe, Suceava, precum si parlamentari si reprezentanti ai administratiei centrale. AGERPRES