Consiliul Judetean Valcea si Prefectura Valcea se vor asocia cu toate cele 89 de localitati din judet, in vederea promovarii si implementarii a noua proiecte de dezvoltare zonala a serviciilor de voluntariat pentru situatii de urgenta.
Perfectarea celor noua contracte de asociere a fost aprobata intr-o sedinta extraordinara a CJ Valcea, fiecare dintre asocierile zonale urmand sa se realizeze in jurul cate unei localitati care va deveni centru zonal de gestionare a situatiilor de urgenta si care va suporta co-finantarea cu 11% a costurilor de implementare a proiectului respectiv.

Realizarea asocierilor a fost justificata de conducerea CJ Valcea prin „frecventa, intensitatea si consecintele evenimentelor imprevizibile care au afectat in ultimii ani” fiecare din zonele respective care acopera, impreuna, intreaga suprafata a judetului Valcea, iar evenimentele respective au impus „necesitatea imbunatatirii managementului serviciilor de voluntariat constituite in subordinea consiliilor locale in vederea asigurarii unei activitati eficiente care sa raspunda cerintelor in crestere ale populatiei”.

In acest scop, s-a propus, pentru fiecare din cele noua zone de implementare a proiectelor „instruirea personalului si dotarea serviciilor de voluntariat pentru situatii de urgenta cu motopompe, scari culisante, moto-ferastraie, grupuri electrogene portabil, polidiscuri cu acumulatori, barci pneumatice cu motor, pichete de incendiu, costume de protectie, masti contra gazelor, statii radio mobile, statii radio portabile, statii radio fixa, corturi militare si truse de prim ajutor”.

Estimativ, costurile totale de implementare a celor noua proiecte se ridica la 1.059.692 de euro, din care circa 116.566 de euro reprezinta cofinantarile ce vor fi suportate de la bugetele locale din doua municipii, cinci orase si doua comune.
In proportie de 89% proiectele vor fi finantate din fonduri europene, prin programele PHARE 2005 si PHARE 2006. Eventualele depasiri de costuri vor fi suportate de toate localitatile implicate.