Un numar de 157 de reabilitari termice exterioare realizate individual au fost identificate in municipiul Resita, in conditiile in care legea prevede ca acestea se fac doar pe asociatii de proprietari, in ansamblu.
Primarul Resitei, Liviu Spataru, a precizat ca toti proprietarii care au actionat individual trebuie sa intre in legalitate. Cea mai simpla forma de intrare in legalitate, potrivit lui Spataru, o constituie convingerea asociatiei de proprietari sa acceseze programul de reabilitare termica. In plus, in viitor, vor putea fi reabilitate doar scari de blocuri, nu obligatoriu intregul imobil.

„Cei care au realizat individual reabilitarile termice nu trebuie sa darame acum lucrarile, intrucat nu li se vor aplica amenzi. Din primavara, insa, lucrurile se vor schimba, deoarece, pe langa faptul ca trebuie sa se tina cont si de structura imobilului, aspectul estetic al blocurilor este la fel de important”, a afirmat Spataru.

Adunarea Generala a Proprietarilor poate adopta hotarari cu votul majoritatii simple a asociatiei, adica jumatate plus unu, iar hotararea respectiva devine obligatorie pentru toti proprietarii din asociatie.

Avantajul accesarii programului de reabilitare termica exterioara consta in plata doar a unei treimi din costuri, celelalte doua treimi fiind platite de Guvern, respectiv de Consiliul Local Resita. Auditul termic si proiectarea sunt gratuite.
Prin reabilitarea termica exterioara, se va obtine mai multa caldura cu bani mai putini, se va rezolva problema acoperisurilor si a termoizolarii plafoanelor subsolurilor, iar cladirile din program sunt scutite de la plata impozitului pe cladiri.

Pentru ca programul de reabilitare termica a locuintelor nu este cunoscut indeajuns de cetatenii Resitei, primarul municipiului a anuntat ca va declansa, in mod justificat, o campanie de informare, deoarece, potrivit lui Spataru, proprietarii din celelalte state ale Europei nu beneficiaza de facilitatile din Romania.