Peste jumătate dintre lucrările scoase la licitaţie de Consiliul Judeţean (CJ) Harghita rămân nefinalizate, din cauză că firmele de construcţii nu se prezintă la licitaţie pentru executarea lor, a avertizat marţi, preşedintele instituţiei, Borboly Csaba.

„Peste jumătate dintre lucrările scoase la licitaţie rămân nefinalizate, având în vedere că nu se prezintă nicio societate pentru licitaţie şi este un fenomen care ne pune pe gânduri legat de cum vom realiza investiţiile propuse. Încercăm să atragem atenţia societăţilor de construcţie din judeţ că ar trebui să participe, încercăm să convingem societăţi mai mici să se asocieze şi împreună să se prezinte la licitaţie. (…) Din cinci licitaţii, trei rămân fără ofertant. Astăzi (marţi – n.r.), în timpul şedinţei, am semnat două anulări de proceduri, una pentru trotuarul de la Ciumani, cealaltă pentru o porţiune de drum la Şoimuşu Mic”, a declarat presei preşedintele CJ Harghita.

El a explicat că lucrările vizează, cu precădere, realizare de investiţii în insfrastructura rutieră. Firmele motivează neparticiparea la licitaţii prin faptul că nu au suficient personal, iar ofertele le depăşesc posibilităţile, fenomen care se întâlneşte şi în alte judeţe ale ţării. „Acum suntem la 15 investiţii care încă nu au ofertant şi nu s-a reuşit să contractăm un executant. E păcat, pentru că în judeţul Harghita iarna vine cam repede şi acum, în timpul verii, ar fi fost foarte benefic să începem aceste lucrări”, a precizat Borboly. El a spus că a făcut o bază de date cu firme de construcţii din fiecare judeţ, cărora le sunt trimise ofertele în speranţa că vor fi interesate de executarea lucrărilor.

„Noi nu ne lăsăm şi continuăm, chiar am mers şi am făcut o bază de date cu societăţi de construcţii din alte judeţe. Eu am luat din topul firmelor judeţene primele zece firme de construcţii din fiecare judeţ şi acum trimitem ofertele şi pentru aceste societăţi. De exemplu, la proiectanţi, noi lucrăm cu proiectanţi din Iaşi, Suceava, Botoşani, Bucureşti, Cluj, la proiectanţi am găsit soluţia, acum încercăm să găsim şi la executanţi. Pentru că oricine poate să vină, de oriunde, dacă face o lucrare de calitate este binevenit şi acceptat”, a arătat preşedintele Cj Harghita.

Borboly a mai punctat faptul că lipsa muncitorilor calificaţi trebuie rezolvată de sistemul de educaţie, care ar trebui să pregătească elevii pentru meseriile de piaţa muncii, căutate şi foarte bine plătite. AGERPRES