Peste 9,3 milioane de euro, fonduri nerambursabile, pentru asigurarea mobilităţii în Reghin

Fonduri nerambursabile de peste 9,3 milioane de euro vor fi investite într-un proiect ce va asigura mobilitatea în municipiul Reghin, judeţul Mureş, şi prin care vor fi achiziţionate 10 autobuze hybrid şi modernizată infrastructura rutieră aferentă traseelor utilizate de mijloacele de transport public de călători, potrivit unui comunicat transmis de către Agenţia pentru dezvoltare Regională (ADR) Centru.

Contractul de finanţare a fost semnat la Alba Iulia de către primarul municipiului Reghin, Maria Precup, şi directorul general al ADR Centru, Simion Creţu.  Municipalitatea din Reghin este la cel de-al treilea contract de finanţare prin Programul Operaţional Regional 2014-2020 semnat într-un interval de doar două luni, după ce în decembrie 2019 au fost semnate proiectele pentru construirea unei creşe şi modernizarea unei grădiniţe.

“În Reghin se vor investi fonduri europene pentru asigurarea unui serviciu eficient de transport public de călători şi pentru îmbunătăţirea condiţiilor în vederea utilizării modurilor nemotorizate de transport, în vederea reducerii numărului de deplasări cu autoturisme şi a emisiilor CO2 provenit din transport. Proiectul ‘Asigurarea mobilităţii în municipiul Reghin, judeţul Mureş’ urmăreşte dezvoltarea mobilităţii urbane prin schimbarea accentului, de la o mobilitate bazată pe utilizarea autoturismelor şi a autobuzelor vechi, la mobilitatea bazată pe mersul pe jos, la utilizarea bicicletei ca mijloc de deplasare, la utilizarea transportului public de înaltă calitate şi eficienţă, concomitent cu utilizarea unor categorii de vehicule nepoluante”, se menţionează în comunicat.

Potrivit primarului Maria Precup, se va interveni prin acest proiect în modernizarea a trei străzi şi a unui sector de stradă. Ea a adăugat, potrivit comunicatului, şi că parcul actual de vehicule din transportul în comun este format din 8 autobuze, cu o vechime medie de 17,2 ani. “Ne dorim creşterea atractivităţii transportului public urban, iar în concordanţă cu cerinţele europene şi Planul nostru de Mobilitate urbană a subliniat că se impune achiziţionarea unor mijloace de transport în comun cu grad de confort ridicat. (…).Vom îmbunătăţi situaţia transportului în comun şi a mobilităţii pietonale, astfel încât cetăţenii din oraş să vadă rolul fondurilor europene pe care le atragem pentru dezvoltarea oraşului”, a declarat Maria Precup.

Cererea de finanţare pentru proiect îşi propune achiziţionarea a 10 autobuze hybrid, modernizarea infrastructurii rutiere aferente traseelor utilizate de mijloacele de transport public de călători, reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră şi creşterea numărului de pasageri transportaţi în oraş cu mai mult de 125%, în termen de 36 de luni de la semnarea contractului de finanţare. Valoarea totală a proiectului este de peste 45,7 milioane de lei, din care peste 42,7 milioane de lei, adică mai mult de 9,33 milioane de euro, sunt fonduri nerambursabile. Data limită pentru finalizarea proiectului este prevăzută la sfârşitul anului 2023.

“La nivelul Regiunii Centru avem 11 proiecte importante de îmbunătăţire a mobilităţii urbane în oraşele care nu sunt municipii reşedinţă de judeţ. Aceste proiecte au o valoare totală de aproximativ 100 milioane euro, pentru implementarea acelor strategii locale care duc la scăderea volumului de emisii poluante şi promovează mobilitatea urbană durabilă. În municipiul Reghin, al doilea mare oraş al judeşului Mureş, avem proiectele dedicate domeniului social şi această iniţiativă de dezvoltare a transportului public, cu autobuze mai puţin poluante, pe străzi modernizate, adică în total se vor folosi peste 8,3 milioane euro pentru creşterea calităţii vieţii celor peste 40.000 de cetăţeni din oraş şi din zona adiacentă. Sperăm ca aceste investiţii vor atrage, la rândul lor, fonduri private pentru dezvoltare economică, astfel ca oraşul şi întreaga parte de nord a judeţului Mureş să devină un pol atractiv în regiunea noastră”, a declarat, potrivit ADR Centru, directorul general, Simion Creţu. AGERPRES