Peste 80% dintre locuitorii chestionaţi agreează ideea adoptării unui spaţiu verde, conform unui sondaj efectuat de Primăria Târgu Mureş, iar printre sugestii s-au numărat înfiinţarea unui parc de aventuri, a unui centru de închirieri biciclete, dar şi spaţii amenajate pentru plimbarea câinilor.

„Iniţiativa Primăriei Târgu Mureş ‘Adoptă un spaţiu verde’ a fost primită cu entuziasm de către târgumureşeni. Peste 80% dintre locuitorii chestionaţi online au fost de acord cu un astfel de proiect, prin care parcurile sau spaţiile verzi din oraş pot fi adoptate de companii, ONG-uri sau asociaţii de proprietari. Proiectul ‘Adoptă un Spaţiu Verde’ se adresează agenţilor economici, instituţiilor publice, companiilor, organizaţiilor neguvernamentale sau asociaţiilor de proprietari care vor să amenajeze şi să îngrijească, la alegere, un parc sau spaţiu verde. Proiectul a fost pus în dezbatere publică pe pagina web a Municipiului Târgu Mureş. Târgumureşenii şi-au făcut cunoscută opinia printr-un chestionar online şi au avut la dispoziţie un formular online pentru sugestii şi propuneri”, a arătat Primăria Târgu Mureş, pe site-ul propriu.

Potrivit municipalităţii, 90% dintre cei care au răspuns online locuiesc în Târgu Mureş şi consideră parcurile un spaţiu de relaxare, un loc pentru joacă sau plimbare.

„Peste 50% dintre cei chestionaţi îşi doresc parcuri curate, zone de agrement, piste pentru biciclete, zone de odihnă bine întreţinute, cu multă vegetaţie şi mobilier modern. Peste 50% pun accentul pe iluminatul modern al spaţiilor verzi şi al parcurilor. 53% dintre cei care şi-au exprimat opinia consideră că sunt importante toaletele publice, dar şi prezenţa agenţilor de pază şi securitate în locurile destinate relaxării. În ceea ce priveşte propunerile locuitorilor municipiului Târgu Mureş pentru spaţiile verzi /parcuri, cele mai des întâlnite sunt următoarele: amenajarea grădinilor/parcurilor cu tematică (englezească, japoneză etc.), amenajarea locurilor pentru persoane cu nevoi speciale şi pentru vârstnici, amenajarea locurilor pentru animale de companie, amplasarea de mese de şah şi mese de ping-pong şi amplasarea de toalete publice”, a arătat Primăria Târgu Mureş.

Locuitorii care au răspuns online au venit şi cu sugestii, recomandări concrete pentru parcurile actuale, spre exemplu, la Platoul Corneşti să fie amenajat un parc de aventuri, cu tiroliană, un centru de închirieri biciclete şi teren de paintball, Aleea Sănătăţii din Dâmbu Pietros să fie extinsă şi tot aici, târgumureşenii cer teren de fotbal şi piste pentru biciclete.

Pentru parcul Rodniciei, cei chestionaţi au propus înfiinţarea unui teren de tenis cu piciorul pentru copii cu vârsta mai mare de 10 ani.

Iniţiatorii au susţinut că „vedeta” chestionarului a fost Parcul Municipal, pentru care târgumureşenii au transmis o multitudine de propuneri. „Unii au cerut desfiinţarea parcului şi plantarea de copaci pe toată suprafaţa, dar cei mai mulţi doresc transformarea lui într-un spaţiu neconvenţional: loc de picnic pentru familii, piste de skateboard şi de role, photo corner, cinematograf sau teatru în aer liber, concerte, food-trucks, spaţiu destinat doar animalelor de companie. Iniţiativa ‘Adoptă un Spaţiu Verde’ este un model importat din ţările europene şi a dat rezultate în mai multe oraşe din ţară, printre care şi Cluj Napoca. Parteneriatul dintre Municipiul Târgu Mureş şi cei care doresc să adopte un spaţiu verde/parc este unul de tip win-win: oraşul câştigă spaţii verzi sau parcuri amenajate şi întreţinute de diverse entităţi din mediul privat sau public, iar locuitorii vor avea parte de locuri de relaxare moderne, mai puţină poluare şi mai multe spaţii de divertisment”, a precizat municipalitatea. AGERPRES