Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Ioan Cătălin Nechifor, a declarat, joi, că peste 60% din cele 114 primării din judeţ ar putea fi acţionate în instanţă pentru că nu şi-au plătit cofinanţarea la proiectul european Sistem de Management Integrat al Deşeurilor (SMID). Nechifor a avertizat că administraţia judeţeană nu poate să susţină cofinanţarea de 2% a acestor localităţi şi există riscul ca proiectul să nu se finalizeze la sfârşitul acestui an, situaţie în care fondurile europene alocate ar putea fi returnate.

Preşedintele CJ Suceava a explicat că în fiecare an de la bugetul judeţean au fost transmise primăriilor din judeţ fonduri pentru plata contribuţiilor la acest proiect de gestionare a deşeurilor, inclusiv la ultima rectificare pozitivă din această vară.

Potrivit lui Nechifor, CJ Suceava a demarat procedura de notificare a celor 70 de primării care nu au achitat aceste contribuţii, urmând ca în cazul în care nu plătesc să fie acţionate în instanţă pentru recuperarea acestor fonduri. ”Nu mi-am dorit niciodată să ajungem într-o asemenea situaţie, să acţionăm primăriile din judeţ în instanţă, dar se pare că nu este o altă soluţie”, a spus Nechifor.
El a arătat că a încercat diverse metode prin care primăriile să fie sensibilizate să achite această cofinanţare, inclusiv prin diminuarea sumelor de echilibrare a bugetelor locale, dar nu s-a constatat nicio reacţie din partea acestora.

Nechifor a exemplificat şi a arătat că municipiul Suceava are de achitat 4,5 milioane lei şi a plătit doar în acest an 2,5 milioane lei, înregistrând în prezent un debit de 2 milioane lei. Singurul municipiu din judeţ fără datorii la acest capitol este Câmpulung Moldovenesc. Comunele din judeţ mai au de achitat debite totale de 8,2 milioane lei.

Prin proiectul SMID se construieşte un depozit ecologic ce deserveşte zona de şes a judeţului Suceava, în localitatea Moara, realizat în proporţie de 99,99% şi un depozit pentru zona de munte, în localitatea Pojorâta, realizat în proporţie de 85%.

Pe lângă cele două depozite ecologice, întregul proiect, în valoare de 218 milioane de lei, fără TVA, finanţat prin POS Mediu, prevede şi înfiinţarea a 1.250 de puncte de colectare a deşeurilor şi cinci staţii de transfer, dar şi închiderea gropilor de gunoi neconforme. AGERPRES