Cladirile din centrul istoric al Bucurestiului sunt in majoritatea lor notificate si ar trebui sa revina proprietarilor, dar municipalitatea nu a a finalizat inca operatiunile de notificare a imobilelor, pentru a vedea exact care pot fi retrocedate sau nu, ca sa poata fi administrate de autoritatea locala, au declarat, luni, reprezentanti din cadrul Administratiei Fondului Imobiliar.
Se stie insa ca aproximativ 60% din imobile sunt notificate si numai 40 % apartin fondului locativ de stat, pentru a putea fi supuse unor lucrari de renovare si conservare, in baza unor decizii ale consilierilor municipali.
Reprezentantii municipalitatii sustin insa ca aceste lucrari nu se pot face in cazul acestor ultime imobile prea curand, pentru ca in prezent nu exista baza legala pentru aceste executii. „A fost Legea 5 din 1973 care impunea clar refacerea fatadelor cladirilor vechi si prevedea sanctiuni pentru proprietarii care refuzau acest lucru, dar acum ea este abrogata. Legea locuintei pe care lucram acum este legea 114/ 1996, care nu reglementeaza aceste probleme. Nu exista posibilitatea incheierii unor contracte de prestari-servicii pentru renovari sau reparatii ale fatadelor”, au explicat specialisti din Primaria Capitalei.
O solutie pentru refacerea centrului istoric al Capitalei propusa de specialisti este ca imobilele cu situatie juridica clara sa fie scoase la licitatie si concesionate cu clauze precise in ceea ce au de facut noiii adminstratori, respectiv care ar fi obiectivul de functionare si obligatia unor plati de redeventa la municipalitate. Cu „frana de mana trasa”, Primaria Bucuresti a publicat luna trecuta un anunt de licitatie pentru proiectare si asistenta tehnica in vederea consolidarii unui imobil din centrul istoric, situat pe strada Franceza nr. 9, in care se afla, la parter, Teatrul Casandra. Imobilul a fost construit in 1910 si are sase etaje. El este primul edificiu din centrul istoric care va fi consolidat si modernizat, potrivit intentiei primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu.
Acesta a declarat, in repetate randuri, ca in centrul istoric nu este necesara doar refacerea infrastructurii stradale, ci si renovarea si consolidarea cladirilor din acea zona. Castigatorul licitatiei ulterior va intocmi studiul de fezabilitate al lucrarii, care se va supune aprobarii consilierilor municipali, in vederea elaborarii proiectului de executie a consolidarii imobilului amintit. Primaria Capitalei este gata sa plateasca cel mult 124.000 de euro pentru proiectarea si asistenta tehnica in vederea consolidarii imobilului de pe strada Franceza nr.9. De asemenea, municipalitatea este preocupata in aceasta perioada sa faca o selectie de oferte si pentru punerea in siguranta a lucrarilor incepute si neterminate in centrul istoric al Bucurestiului, urmare a rezilierii contractului cu firma spaniola Sedesa pentru refacerea infrastructurii din centrul istoric al Bucurestiului.
Lucrarile la cele 10 strazi a caror reabilitare nu a fost efectuata de firma spaniola ar putea fi reluate incepand cu lunile ianuarie – februarie, municipalitatea urmand sa lanseze o noua procedura de licitatie. Conflictul dintre municipalitate si Sedesa a fost solutionat printr-un arbitraj international specializat in diferende financiare. Primaria Capitalei a demarat procedurile pentru recuperarea avansului, prin executarea scrisorii de garantie. In perioada 2006-2008, dintr-un total de 14 strazi care urmau sa fie reabilitate, s-a reusit finalizarea lucrarilor pe doar patru strazi.
Primarul general Sorin Oprescu a anuntat inca de la inceputul mandatului sau ca este nemultumit de evolutia lucrarilor din centrul istoric si ca finalizarea reabilitarii este intarziata din mai multe motive, principalele tinand de cadrul legislativ. Oprescu intentioneaza sa incheie o colaborare contractuala cu specialistii din Sibiu care au executat reabilitarea centrului istoric din acest municipiu, deoarece acest obiectiv este considerat reusit, fiind propus sa faca parte din lista UNESCO a monumentelor culturale. Zona pilot a centrului istoric al Capitalei este delimitata la nord de strada Lipscani, la est de bulevardul I.C. Bratianu, la sud de strada Halelor si Splaiul Independentei, iar la vest de Calea Victoriei.
Proiectul a fost intrerupt de mai multe ori in urma unor descoperiri arheologice care s-au facut in zona, cautandu-se solutii pentru conservarea lor. Municipalitatea a reusit pana acum sa reabiliteze circa 50% din retelele de canalizare din zona istorica si sa termine strada Smardan si o parte din strada Lipscani. Proiectul din zona pilot a centrului istoric include strazile Smardan, Lipscani, bd. I.C. Bratianu, Splaiul Independentei, Calea Victoriei si presupunea, pana la 28 aprilie 2008, refacerea strazilor, a iluminatului public si dotari urbane. Proiectul beneficiaza de o finantare de 8 milioane de euro din partea BERD si de 12 milioane de euro din partea municipalitatii. AGERPRES