Peste 500.000 de lei vor fi alocaţi de Consiliul Judeţean (CJ) Alba şi Primăria Alba Iulia pentru organizarea manifestărilor dedicate Zilei Naţionale a României şi împlinirii a 96 de ani de la Marea Unire din 1 Decembrie 1918.
Peste 310.000 lei au fost alocaţi, miercuri, de Consiliul Judeţean (CJ) Alba pentru organizarea la Alba Iulia a activităţilor omagiale dedicate Zilei Naţionale a
României, respectiv pentru mai multe simpozioane, expoziţii şi Congresul Spiritualităţii Româneşti.

Totodată, Primăria Alba Iulia va aloca 200.000 de lei, a anunţat miercuri purtătorul de cuvânt al instituţiei, Mihai Coşer. „Sărbătoarea din acest an cuprinde în program, respectiv în 30 noiembrie, şi un eveniment excepţional, un concert simfonic susţinut de Filarmonica de Stat a Republicii Moldova din Chişinău, un dar nepreţuit de la oraşul înfrăţit cu Alba Iulia. Spre deosebire de anul trecut, Festival de România include în programul zilei de 1 Decembrie o paradă militară. Soliile cetăţilor de scaun vor fi primite pe terasa Sălii Unirii, pe 1 Decembrie. Desigur, nu vom pierde din vedere tinerii, pe care îi încurajăm să se bucure de viaţa trăită în Cetate şi pentru care avem ‘volum’ la scenă, artişti pe măsură şi multă voie bună. Delia, Andra, Iris vor menţine ridicată cota de distracţie”, a declarat Mihai Coşer.
Manifestările sunt realizate în colaborare cu CJ Alba.

Cei 312.000 de lei alocaţi de CJ sunt pentru cheltuielile ce vor acoperi costuri pentru scenă, sonorizare, lumini, cheltuieli de promovare, materiale informative, tipărituri, premii, onorarii, cheltuieli de transport, cazare, masă, cheltuieli privind închirieri de săli.
CJ Alba va organiza simpozionul ‘Unitate, continuitate şi independenţă în istoria poporului român. 96 de ani de la Marea Unire (1918-2014)’ , simpozionul ‘SMURD Alba – primii 5 ani împreună’, spectacole artistice şi activităţi integrate în Programul ‘Festival de România’ şi ediţia a XVIII-a a Congresului Spiritualităţii Româneşti.

În cadrul simpozionului’Unitate, continuitate şi independenţă în istoria poporului roman. 96 de ani de la Marea Unire (1918-2014)’ vor fi prezentate informaţii noi în domeniul cercetării istoriei naţionale şi inovaţii în domeniul restaurării-conservării bunurilor de patrimoniu. Simpozionul va reuni istorici, specialişti şi experţi din cadrul muzeelor, instituţiilor de cercetare şi universităţi din toată ţara. Simpozionul va debuta, joi, cu lansarea revistei ‘Apulum’ şi vernisajul expoziţiei ‘Necropola de epoca bronzului de la Sebeş’.
Cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la înfiinţarea Unităţii de Primiri Urgenţe Alba, a zece ani de la înfiinţarea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă ‘Unirea’ al Judeţului Alba şi a cinci ani de când cele două instituţii au înfiinţat SMURD Alba va fi organizat simpozionul ‘SMURD Alba – primii 5 ani împreună’, la care vor participa medici, asistenţi, ofiţeri, subofiţeri, paramedici. Vor fi prezentate filme documentare şi se va organiza o expoziţie cu autospeciale de stins incendii, descarcerare şi ambulanţe SMURD.
CJ Alba va finanţa o serie de spectacole folclorice, la care participă şi în acest an formaţii artistice din toate provinciile istorice româneşti.

Începând cu 2002, locul de desfăşurare al Congresului Spiritualităţi Româneşti, iniţiat în 1993 de Liga Culturală pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni, este Alba Iulia. Din 2006, CJ Alba este membru al Asociaţiei ‘Congresul Spiritualităţii Româneşti’, calitate care presupune susţinerea şi implicarea activă în proiectele şi activităţile derulate de acest organism.

Temele principale de dezbatere ale celor patru secţiuni sunt, în acest an, ‘Neamul traco-daco-get şi destinul său istoric’, ‘Vodă Constantin Brâncoveanu Basarab şi Dimitrie Cantemir. Martiri şi cărturari’, ‘Mihai Eminescu – erou naţional. Fapte dovedite cu prilejul împlinirii a 125 de ani de nemurire (15 iunie 2014) şi 165 de la naşterea (15 ianuarie 2015) ‘acestui Luceafăr’, cum îl numea Simion Bărnuţiu’ precum şi ‘Slujitori ai românităţii – personalităţi contemporane la vârsta senectuţii active în promovarea intereselor şi valorilor neamului’.
Programul manifestărilor omagiale se întinde pe parcursul a 14 zile, începând cu data de 20 noiembrie până în data de 3 decembrie 2014.
‘Vestea cu care deja ne-am obişnuit este aceeaşi din ultimii trei ani de zile, adică Guvernul nu alocă niciun leu pentru Ziua Naţională a României de la Alba Iulia şi, prin urmare, vom organiza Zilele Naţionale ale României (…) integral din bugetul propriu al CJ şi al Primăriei Alba Iulia’, a afirmat, săptămâna trecută, vicepreşedintele CJ Alba, Florin Roman.
În 2012, a fost pentru prima dată după 1990 când Executivul nu a mai alocat fonduri pentru festivităţile din Oraşul Marii Uniri. AGERPRES