Peste 500 de sindicalişti din administraţie au protestat în Piaţa Victoriei, solicitând majorarea salariilor

greva_protest.jpgPeste 500 de membri ai Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţie (FNSA) au participat miercuri la un miting de protest în Piaţa Victoriei, solicitând creşteri salariale pentru salariaţii din administraţia publică locală din România şi reglementarea acordării, începând cu anul 2015, a tichetelor de masă. Protestatarii au fluierat din vuvuzele, scandând lozinci precum “Hoţii!”, “România, trezeşte-te!” şi agitând pancarde pe care se poate citi: “Unitate pentru Demnitate” sau “Vrem salarii decente!”.

“Guvernanţii folosesc funcţiile pe care le ocupă doar în propriul lor interes. Vrem să se realizeze o politică unitară pentru toţi bugetarii, astfel încât tichetele de masă şi de vacanţă să poată fi acordate întregului personal din administraţie. Am avut discuţii cu Asociaţia Oraşelor, Municipiilor şi Comunelor din România şi ni s-a comunicat că ar exista fonduri pentru eliberarea tichetelor, însă guvernanţii, prin rea voinţă, nu vor să ne acorde acest drept. Prim ministrul Victor Ponta susţine mereu că în România există creştere economică, însă în realitate cetăţenii devin an de an tot mai săraci”, a declarat Bogdan Hossu, preşedintele Confederaţiei Naţionale Sindicale ‘Cartel Alfa’.

Acesta a precizat, totodată, că se doreşte creşterea salariului pentru salariaţii din administraţia publică locală din România sau aplicarea, începând cu anul 2015, a Legii nr. 284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice.
Potrivit calendarului de proteste, acţiunea revendicativă de miercuri ar putea fi urmată de o grevă generală pe termen nelimitat în luna iunie, în administraţia publică locală din România, dacă Guvernul nu va rezolva revendicările sindicaliştilor.

Premierul Victor Ponta le-a cerut, miercuri, la începutul şedinţei de guvern, miniştrilor de resort să găsească soluţii “pe termen lung” astfel încât eventuale creşteri salariale să fie sustenabile pe viitor. “De la 1 iunie, intră în vigoare salariul minim 1.050 de lei şi, la 1 ianuarie, 1.200. Ce au dreptate oamenii este că, practic, am tot împins de jos şi s-au aglomerat toţi la salariul minim. Să discutaţi, să găsim soluţii! Liderii sindicali îşi fac treaba lor: strigă puţin, să îi vedem la televizor. Dvs lucraţi serios ca să găsim soluţii, pe care însă să le putem după aceea şi ţine pe termen lung. Nu vreau să spunem “da” aşa, sub o presiune, şi mâine să nu mai fie bani”, a afirmat Ponta. AGERPRES