Peste 500 de acte emise în cursul anului 2011 de autorităţile locale au fost considerate nelegale de către juriştii Instituţiei Prefectului Bistriţa-Năsăud, două treimi dintre acestea fiind dispoziţii date de primarii de comune, potrivit raportului de activitate publicat pe site-ul prefecturii.

Dintre cele 535 de acte pentru care s-a declanşat procedura prealabilă de atacare în contencios, 359 sunt dispoziţii ale primarilor de comune, 34 dispoziţii ale primarilor de oraşe, 130 hotărâri ale consiliilor locale comunale, iar 12 sunt hotărâri ale consiliilor locale orăşeneşti.

Dispoziţiile date de primari, care nu au respectat legile în vigoare, fac referire în principal la reîncadrarea personalului din subordine şi salarizarea acestora (246 cazuri) şi la acordarea de ajutoare sociale, ajutoare de urgenţă şi alocaţii pentru întreţinerea familiei (79 cazuri). În ceea ce priveşte hotărârile de consiliu local atacate de prefectură, acestea au vizat administrarea domeniului public şi privat, stabilirea unor taxe şi impozite şi diverse asocieri.

În anul 2011, în judeţul Bistriţa-Năsăud au fost emise 24.090 de acte de către autorităţile locale, dintre care aproape 90% au fost dispoziţii date de primari. AGERPRES