Peste 400.000 euro pentru faza a II-a a staţiei de epurare de la Glina

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a început demersurile pentru obţinerea fondurilor necesare fazei a II-a a staţiei de epurare a apelor uzate de la Glina. ”Am semnat astăzi cererile oficiale pentru accesarea fondurilor necesare pentru faza a II-a, atât pentru Bruxelles, cât şi pentru Guvernul României.

Dimensiunea financiară a proiectului este de 450 de milioane de euro, care se împart în următoarele dimensiuni – tratarea nămolului, tratarea apei, în aşa fel încât atunci când se va finaliza şi faza a II-a, în 2017, să putem să avem o staţie de epurare competitivă”, a declarat Oprescu.

Potrivit acestuia, atât Preşedinţia, cât şi Executivul şi-au dat acordul de principiu pentru accesarea fondurilor europene, perioada de timp necesară aprobării acestora fiind cuprinsă între trei şi şapte luni.

”Proiectele sunt făcute, documentaţia există. Avem nevoie de 450 de milioane de euro, care vor veni în tranşe. Termenul de finalizare a lucrărilor la staţia de epurare Glina este 2017”, a adăugat Oprescu. Edilul Capitalei a spus că staţia de epurare a apelor menajere uzate de la Glina va fi dată în funcţiune la sfârşitul acestui an, după ce se vor realiza şi probele de funcţionare şi că vor fi tratate apele uzate menajere ale Bucureştiului, la un debit de 10 metri cubi/secundă. Următoarea etapă din proiect este aceea de control computerizat al staţiei. Cea de-a doua fază a proiectului va presupune mărirea capacităţii de epurare a apelor în aşa fel încât trei ani şi patru luni să se lucreze la capacitate maximă.

“În acel moment, staţia va funcţiona la nivel maxim şi va trata apele uzate ale Bucureştiului pentru o perioadă de aproximativ 20-25 de ani”, a spus primarul general. Pentru încheierea primei etape a proiectului s-au cheltuit 82 de milioane de euro şi suma va ajunge până la 100 milioane. Proiectul ISPA “Reabilitarea staţiei de epurare a apelor uzate – Bucureşti etapa 1” este cel mai important program de mediu din ţară şi din sud-estul Europei şi reprezintă prioritatea numărul unu pentru combaterea poluării şi refacerea mediului înconjurător.

Avantajele implementării proiectului sunt reducerea impactului negativ al infiltraţiei de ape uzate în pânza freatică la bazinul hidrografic al Dâmboviţei, reducerea în aval a poluării puternice şi a mirosului neplăcut al apei, realizarea alimentării cu apă şi canalizării în comuna Glina, crearea de noi locuri de muncă pentru locuitorii din zonă şi alinierea standardelor de mediu româneşti la cele europene. Implementarea proiectului se face prin intermediul Primăriei Capitalei, cu sprijinul a doi consultanţi şi al unei contractări de lucrări. Este vorba despre mai multe consorţii internaţionale, contractorul de lucrări fiind societatea mixtă Aktor SA – Athena.

Proiectul a fost demarat în 1982. Conform contractului de concesiune, semnat în anul 2000, furnizarea de servicii de apă şi ape uzate în Bucureşti se află în responsabilitatea Apa Nova Bucureşti SA, care este responsabilă pentru tratarea şi distribuţia apei potabile şi industriale, precum şi pentru colectarea apelor uzate şi fluviale din oraş. AGERPRES