Peste 40 de milioane de euro au fost accesaţi de Primăria Târgu Mureş pentru reabilitarea a 70 de străzi

tg-mures_primaria.jpgPrimăria Târgu Mureş a anunţat miercuri că a accesat peste 40 de milioane de euro prin Programul Operaţional Regional (POR) pentru cele patru proiecte din “Planul integrat de dezvoltare urbană (PIDU)”, în urma cărora vor fi reabilitate şi modernizate 70 de străzi.

“Avem două proiecte finalizate, cu 26 străzi, alte 32 străzi vor fi reabilitate până la sfârşitul acestui an. Întrucât nu s-a reuşit cheltuirea banilor pe POR, anul trecut am mai accesat un proiect pentru reabilitarea şi modernizare a încă 12 străzi. În final, vom avea 70 străzi reabilitate cu o valoare totală de 40 milioane de euro”, a declarat Dana Ijac, şefa Serviciului strategii şi programe economice din cadrul Primăriei Târgu Mureş, într-o conferinţă de presă.

Potrivit acesteia, PIDU al municipiului Târgu Mureş cuprinde patru proiecte mari: “Modernizare străzi – tranşa I” care prevede modernizarea a 19 străzi în valoare totală de peste 33,5 milioane de lei, “Modernizare străzi – tranşa II”, care prevede reabilitarea a 32 străzi, precum şi reabilitarea reţelei de alimentare cu apă pe 27 de străzi, în valoare totală de peste 40,3 milioane de lei, “Sistem de monitorizare stradală” în zone cu risc infracţional, în valoare totală de peste 3,5 milioane lei şi “Reabilitarea a 12 străzi existente, înlocuirea reţelelor de apă-canal şi a iluminatului public”, în valoare de peste 45,3 milioane de lei.

Dana Ijac a spus că miercuri a fost finalizat proiectul “Modernizare reţea stradală la nivelul municipiului Târgu Mureş – tranşa I”, finanţat prin POR, cu o valoare totală de 33,5 milioane de lei (din care 25,3 milioane de lei care a reprezentat finanţare nerambursabilă, cu o contribuţie proprie de 8,2 milioane de lei), care a vizat modernizarea şi reabilitarea a 19 străzi din municipiu, în special rutele de ieşire din oraş.

Lungimea totală a sistemului rutier reabilitat prin acest proiect este 12,095 kilometri, suprafaţa trotuarelor reabilitate a fost de 31.769 de metri pătraţi, suprafaţa parcărilor stradale reabilitate a fost de 7.135 de metri pătraţi, iar suprafaţa staţiilor de autobuz reabilitate de 817 metri pătraţi. Reprezentanţii municipalităţii au precizat că valoarea iniţială a acestui proiect a fost de peste 37,5 milioane de lei, însă în urma achiziţiilor publice s-a făcut o economie de 4 milioane de lei. AGERPRES