Peste 40 de deputati au intrat in cursa pentru alegerile locale care se vor desfasura in luna iunie, candidand pentru functia de edil-sef al Capitalei, pentru fotoliile de primari in diferite localitati ale tarii sau de presedinti ai Consiliilor Judetene. Candidatii pentru fotoliile de primari sau consilieri incearca sa convinga electoratul sa ii voteze, de pe 2 mai, cand a demarat oficial campania electorala.
De altfel, pentru a putea face campanie electorala, deputatii si-au luat concediu fara plata in aceasta perioada. Biroul Permanent al Camerei Deputatilor a adoptat, in sedinta de pe 5 mai, cererile de concediu a patru deputati democrat-liberali – Cezar Preda, Marius Balu, Mircea Man si Stelian Fuia – si a unui deputat social-democrat Razvan Bobeanu. Si deputatul Romeo Hanganu care candideaza ca independent la Primaria municipiului Ploiesti si-a luat concediu fara plata, in perioada 5-29 mai.

Printre candidati se numara si deputatii Cozmin Gusa si Aurelian Pavelescu, reprezentand PIN si PNTCD. Functiile de primari si consilieri judeteni sunt „vanate” de importanti lideri de partide parlamentare, multi dintre ei actuali parlamentari.

De la PNL, candidati parlamentari sunt, printre altii, deputatul Ovidiu Silaghi la Consiliului Judetean Satu Mare, Adrian Miutescu pentru CJ Arges, deputatul Ioan Turc la primaria Bistrita, deputatul Liviu Campanu pentru CJ Botosani, Traian Dobre – CJ Iasi, Nicolae Popa – CJ Alba, deputatul Nini Sapunaru pentru CJ Vrancea, Traian Dobre la CJ Iasi, Emilian Francu la CJ Valcea, iar deputatul liberal Ioan Turc vrea sa devina edil-sef la Bistrita. Deputatii Grigore Craciunescu, Horia Uioreanu si Dorinel Ursarescu lupta pentru conducerea primariilor Pascani, Cluj-Napoca si Roman.

Democrat-liberalii „defileaza” la scrutinul din iunie cu deputati precum Cristian Boureanu pentru conducerea CJ Arges, Cezar Preda la CJ Buzau sau Mircea Man la CJ Maramures. De asemenea, deputatul Stelian Dutu a fost desemnat drept candidat din partea PD-L la alegerile locale pentru functia de presedinte al CJ Constanta, iar Marius Balu si Stelian Fuia la presedintia CJ Mehedinti, respectiv CJ Calarasi. Deputatul Vasile Pruteanu a intrat in cursa pentru CJ Neamt, unde il are contracandidat pe parlamentarul Ioan Munteanu (PSD). Dintre deputatii PD-L mai candideaza Liviu Mugurel Sarbu la Primaria Sebes si Aurel Olarean la Primaria Radauti.

Social-democratii vor fi reprezentati, printre altii, de candidati precum deputatul Vasile Soporan la presedintia CJ Cluj-Napoca sau de deputatii Costica Macaleti, Iuliu Nosa si Liviu Timar care vizeaza primaria municipiului Botosani, cea a Zalaului si, respectiv, presedintia CJ Mures. Deputatul PSD Ioan Cindrea vizeaza CJ Sibiu, Cosmin Nicula CJ Hunedoara, iar Ion Mocioalca – CJ Caras-Severin. Liderul organizatiei judetene Giurgiu a PSD, deputatul Niculae Badalau, este candidatul partidului la functia de presedinte al Consiliului Judetean Giurgiu, Razvan Petrica urmarind fotoliul de edil-sef al primariei Neamt.

Din partea PC, candideaza deputatul Stefan Glavan la CJ Cluj, deputatul Teodor Nitulescu la Primaria Alexandria, deputatul Viorel Pupeza la CJ Bistrita-Nasaud, deputatul Dragos Dumitriu la Primaria Campulung Muscel, in timp ce PRM i-a desemnat pe deputatii Cristian Buzea si Florina Jipa pentru sefia Primariei sectorului 3, respectiv pentru Primaria sectorului 4.

Deputatii UDMR Kiraly Andras, Mate Andras Levente si Tamas Sandor incearca sa ocupe fotoliile de presedinti ai Consiliilor Judetene la Arad, Cluj si Covasna, in timp ce Antal Arpad vizeaza Primaria Sfantu Gheorghe, iar Borbely Laszlo doreste sa devina primarul municipiului Targu Mures.

Nici senatorii nu s-au dat la o parte din cursa pentru alegerile locale, multi dintre acestia inscriindu-se la scrutin. Din cei 19 candidati la Primaria Generala a municipiului Bucuresti 2 sunt senatori – Cristian Diaconescu (PSD) si Verginia Vedinas (PRM).

Alaturi de ei si alti senatori au intrat in competitia pentru sefia primariilor si a Consiliilor Judetene. Printre acestia, senatorul PD-L Radu Berceanu si-a anuntat demisia din Parlament, pentru a se concentra pe campania pentru ocuparea fotoliului de presedinte al CJ Dolj, iar senatorul conservator Codrut Seres a spus ca nu renunta la intentia de a candida la Primaria Baia Mare.

Nume sonore din Senat, precum Anghel Iordanescu, Dorel Onaca, Irina Loghin sau Gheorghe Flutur isi vor incerca „puterile” fie pentru consiliile judetene, fie pentru primarii.

Conducerea unor consilii judetene o vizeaza si alti senatori, printre care democrat-liberalii Petru Iotcu – Arad, Mihai Tibuleac – Botosani si Gheorghe Flutur – Suceava.
De la PNL, candidati senatori sunt Mario Oprea pentru CJ Dolj si Tiberiu Prodan la CJ Suceava, in timp ce conservatorul Sabin Cutas candideaza pentru fotoliul de presedinte al CJ Teleorman, unde isi va disputa sansele cu vicepresedintele PSD Liviu Dragnea.