Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Cseke Attila, a aprobat repartizarea către bugetele locale ale unor unităţi administrativ-teritoriale a celei de-a şasea tranşe, în valoare de 7.636.524,94 lei, pentru compensarea costurilor la achiziţia de gaze naturale realizată de către producătorii de energie termică furnizată în sistem centralizat.

De asemenea, pentru a veni în sprijinul autorităţilor administraţiei publice locale care se confruntă cu situaţii deosebite în furnizarea agentului termic generate de scumpirea gazelor naturale, tot prin ordin al ministrului Dezvoltării, a fost repartizată suma de 27.833.215 lei pentru patru unităţi administrativ-teritoriale – Arad, Bacău, Giurgiu şi Focşani, a informat un comunicat de presă al MDLPA.

Sumele alocate sunt stabilite cu respectarea reglementărilor adoptate în luna februarie, potrivit cărora Ministerul Dezvoltării are posibilitatea acordării unui sprijin suplimentar de cel mult două ori subvenţia iniţială acordată pentru consumul de gaze naturale din luna ianuarie 2022.

Legea bugetului de stat pe anul 2022 prevede 400 milioane de lei pentru subvenţii pentru termoficare, astfel că, până la epuizarea acestor fonduri, ministerul aşteaptă ca administraţiile locale să depună cereri în continuare, a menţionat Cseke Attila.

Până în prezent, din această sumă, au fost utilizate 16.122.253,25 lei pentru alocarea subvenţiei la achiziţia de păcură şi 131.990.190,56 lei pentru subvenţionarea achiziţiei gazelor naturale, inclusiv sumele virate marţi, aferentă consumului de gaze naturale din luna ianuarie (pentru municipiul Miercurea Ciuc) şi din februarie (pentru Arad, Bacău, Sânmartin, Călăraşi, Tulcea şi Focşani).

Astfel, împreună cu cele aproape 28 de milioane de lei sprijin suplimentar acordat astăzi autorităţilor locale, din bugetul iniţial de 400 de milioane de lei, MDLPA a virat, către autorităţile locale, 175.945.658,81 lei. AGERPRES