Peste 33 milioane de lei, pentru modernizarea sistemului de mobilitate urbană în Gheorgheni

Peste 33 milioane de lei, majoritatea fonduri nerambursabile, vor fi investite în modernizarea sistemului de mobilitate urbană din Gheorgheni, judeţul Harghita.

“Municipalitatea din Gheorgheni a pregătit şi depus la ADR Centru, în vederea finanţării prin Axa Prioritară 3 a Programului Operaţional Regional 2014-2020, un proiect prin care va atrage fonduri europene nerambursabile pentru eficientizarea mobilităţii urbane multimodale şi pentru implementarea măsurilor de reducere a emisiilor poluante din zonele urbane. Valoarea totală a cererii de finanţare cu titlul ‘Reconfigurarea Infrastructurii Urbane în Municipiul Gheorgheni’ este de peste 33,12 milioane lei”, precizează ADR) Centru.

Din această sumă, peste 29,9 milioane de lei, adică mai mult de 6,5 milioane de euro, sunt fonduri nerambursabile. Data limită pentru finalizarea proiectului este prevăzută la finele lunii noiembrie 2023.

Prin această iniţiativă se va încuraja folosirea transportului în comun şi a celui nemotorizat, în detrimentul transportului cu autovehicule personale.

Obiectivele proiectului includ realizarea unui traseu exclusiv pentru transport în comun pe cea mai importantă arteră rutieră a municipiului, realizarea de piste pentru biciclete şi amenajarea de trotuare, spaţii partajate şi zone verzi pe aproximativ 3,3 hectare din zona centrală a oraşului.

Primarul municipiului Gheorgheni, Nagy Zoltan, a precizat, potrivit comunicatului, că la nivelul oraşului sunt semnate şapte proiecte REGIO, a căror valoare totală este de peste 56 milioane lei, ele vizând educaţia, cultura şi sănătatea.

“Municipiul Gheorgheni este unul dintre cele 11 oraşe din Regiunea Centru care au depus proiecte pe Prioritatea de investiţii a Programului REGIO prin care se doreşte reducerea emisiilor poluante pe baza Planurilor de Mobilitate Urbană Durabilă, exceptând municipiile reşedinţă de judeţ, iar la nivelul Regiunii sunt solicitate peste 420 milioane lei pentru acest gen de proiecte de îmbunătăţire a sistemului de circulaţie în zonele urbane. În această perioadă de finanţare, municipiul Gheorgheni a atras importante resurse nerambursabile pentru dezvoltarea comunităţii locale, adică mai mult de 15 milioane euro, în total”, a declarat directorul general al Agenţiei pentru Dezvoltare Regională (ADR) Centru, Simion Creţu. AGERPRES