Fonduri nerambursabile de peste 3,2 milioane de euro vor fi investite în monitorizarea sistemului de transport public în municipiul Braşov, termenul estimat de finalizare a proiectului fiind prevăzut la finalul lunii aprilie 2023, potrivit unui comunicat transmis de către Agenţia pentru Dezvoltare Regională (ADR) Centru.

„Primarul George Scripcaru şi directorul general ADR Centru, Simion Creţu, au semnat contractul pentru cererea de finanţare cu numele ‘Extindere Sistem de Management Informatizat al sistemului de transport public’ în municipiul Braşov, fiind astfel completat tabloul proiectelor pentru dezvoltarea mobilităţii urbane. Pe lângă troleibuzele şi autobuzele moderne, hibride, care vor fi achiziţionate şi care vor circula în zona centrală pe anumite trasee dedicat, pe lângă garajul pentru vehiculele urbane care va fi complet refăcut, locuitorii municipiului Braşov şi turiştii care vizitează acest mare oraş din Regiunea Centru vor vedea beneficiile sincronizării tuturor mijloacelor de transport public călători, prin această extindere a sistemului de monitorizare a vehiculelor”, se menţionează în comunicat.

Potrivit sursei citate, procesul de management informatizat al sistemului de transport în comun din Braşov, început în urmă cu şapte ani, printr-un proiect REGIO 2007-2015, beneficiază acum de o nouă infuzie de capital, pentru extinderea sistemelor automate de taxare, a celui de Dispecerat, a celor de supraveghere video şi de informare pentru călători, integrând noile componente în sistemul Back Office existent.

„Astăzi am semnat ultimul contract dintre cele 14 pe care le-am depus la ADR Centru pentru actualul exerciţiu financiar. Este încă o investiţie care se încadrează în strategia noastră privind mobilitatea urbană şi reducerea poluării la nivelul municipiului Braşov. Prin acest proiect vom creşte calitatea serviciilor pe care operatorul de transport, RATBV, le oferă clienţilor săi, astfel încât călătoria cu mijloacele de transport în comun să fie cea mai comodă, confortabilă şi ieftină călătorie în municipiul Braşov. (…) Eu cred că transportul în comun este cea mai bună soluţie de mobilitate în Braşov şi în zona metropolitană, iar utilizarea acestui sistem, cu mijloace de transport ecologice, reprezintă una dintre soluţiile pentru creşterea calităţii aerului în oraşul nostru”, a declarat, potrivit comunicatului, primarul George Scripcaru.

Edilul a adăugat că, odată cu acest proiect, se finalizează accesarea fondurilor nerambursabile de la Uniunea Europeană pentru exerciţiul financiar 2014-2020. „Am reuşit să accesăm, în mod direct sau în parteneriat cu Ministerul Dezvoltării, peste 500 de milioane de lei, ceea ce înseamnă o economie consistentă la bugetul local, având în vedere că această sumă reprezintă echivalentul veniturilor locale pentru doi ani, bani care se duc în dezvoltarea oraşului”, a menţionat primarul din Braşov.

În ceea ce priveşte acest proiect, „Extindere Sistem de Management Informatizat al sistemului de transport public”, el are o valoare totală de peste 16 milioane de lei, din care finanţarea nerambursabilă alocată este de peste 15,6 milioane de lei, respectiv peste 3,2 milioane de euro, la care se adaugă contribuţia municipalităţii, la cheltuielile eligibile şi neeligibile.

Termenul estimat de finalizare a proiectului este prevăzut la finalul lunii aprilie 2023, respectiv după încheierea tuturor celorlalte proiecte privind îmbunătăţirea mobilităţii urbane în Braşov.

Proiectul este parte integrantă a Planului de Mobilitate Urbană Durabilă – pentru Zona Metropolitană Braşov – şi se încadrează în secţiunea proiectelor destinate intervenţiilor majore pentru îmbunătăţirea mobilităţii urbane. Practic, se va extinde sistemului de e-ticketing şi cel de monitorizare a flotei de vehicule publice, concomitent cu creşterea gradului de informare a călătorilor aflaţi în staţii, la toate rutele de transport din zona metropolitană.

Prin investiţiile derulate va creşte numărul de staţii de călători modernizate – de la cele 115 din prezent, la 165 – în urma instalării echipamentelor de e-ticketing, a celor pentru informarea călătorilor, precum şi a celor de siguranţă. Extinderea sistemului e-ticketing vizează toate vehiculele de transport public, inclusiv instalarea a 12 automate noi de vânzare titluri de călătorie.

Extinderea sistemului actual de supraveghere video, pentru siguranţa călătorilor, presupune dotarea unui număr de 120 autovehicule cu camere video de supraveghere şi sistemele aferente de stocare a imaginilor, concomitent cu extinderea sistemului de supraveghere video în 50 de staţii noi. În întregul oraş vor fi instalate panouri de informare dinamică în 50 de staţii noi şi alte 227

panouri de informare statică în toate celelalte staţii. La acestea se vor adăuga 275 display-uri de informare moderne în vehiculele de transport public, concomitent cu implementarea unui sistem de numărare a călătorilor pe vehiculele selectate.

Toate aceste elemente de hardware vor fi conexate prin implementarea unei aplicaţii software destinată cetăţenilor, care va fi accesibilă de pe smartphone, cu funcţionalităţi pentru: harta traseelor de transport public; grafice şi orare transport; posibilităţi de planificare călătorie; notificare sosire în punctul de destinaţie; plată electronică integrată, inclusiv pentru abonamente; notificări privind întârzieri sau probleme în trafic.

Nu în ultimul rând, prin acest proiect RAT Braşov îşi va dezvolta Dispeceratul şi va implementa la autobază o reţea de comunicaţii cu toate vehiculele de pe traseu. AGERPRES