Peste 30 de primării din Gorj au primit bani prin Agenţia pentru Dezvoltarea Zonelor Industriale

Un număr de 34 de primării din judeţul Gorj au primit, joi, în urma semnării contractelor de finanţare, aproximativ un milion de dolari de la Agenţia Română pentru Dezvoltarea Durabilă a Zonelor Industriale, banii fiind destinaţi încurajării activităţilor comunitare. Preşedintele ARDZI, Marcel Hoară, a declarat, cu această ocazie, că, în total, la nivelul judeţului, au fost depuse 82 de proiecte, dintre care doar 60 au primit aprobarea pentru finanţare.

Primăriile care vor beneficia de banii respectivi sunt, în mare parte, în zonele miniere sau care au fost afectate de-a lungul timpului de activităţi de acest gen. Proiectele au fost realizate de grupuri de câte zece cetăţeni care locuiesc în acele zone.


“Fiecare grup are câte un lider care primeşte banii în cont. Banii sunt viraţi de agenţie în mai multe etape. Majoritatea grupurilor de iniţiativă au optat pentru suma maximă de 60.000 de lei. Schema de grant se referă la desfăşurarea de activităţi comunitare propuse spre finanţare de grupurile de iniţiativă şi vizează construirea de centre de bătrâni, grădiniţe, locuri de joacă, parcuri sau terenuri de sport, dar şi încurajarea tradiţiilor şi a meşteşugurilor prin înfiinţarea de târguri. Grupurile de iniţiativă au obligaţia să demareze lucrările imediat ce primesc finanţarea. Am impus ca termenul de finalizare a lucrărilor să fie 30 noiembrie cu posibilitatea de a fi prelungit”, a spus Marcel Hoară.


Potrivit acestuia, alte 70 de proiecte de acest gen sunt deja finalizate în Gorj. Preşedintele ARDZI a adăugat că, până în prezent, au mai fost semnate în judeţul Gorj contracte de finanţare în valoare de circa 20 milioane dolari, iar în vara acestui an vor mai fi semnate încă o sută de contracte pentru alte proiecte privind activităţile comunitare. AGERPRES