Mai multe clădiri şi spaţii publice din staţiunea Borsec vor fi reabilitate printr-un proiect integrat de dezvoltare, finanţat prin Programul Operaţional Regional (POR) cu suma de 31 de milioane de lei, printre care o casă de cultură şi o şcoală.

Contractul de finanţare a fost predat autorităţilor locale de către ministrul Dezvoltării Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Cseke Atilla, care a efectuat joi o vizită de lucru în judeţul Harghita, unde s-a întâlnit cu mai mulţi primari din zonă.

„Este un moment mult aşteptat de comunitatea locală. Am semnat contractul de finanţare al unui proiect integrat de dezvoltare a oraşului, care presupune investiţii pe mai multe proiecte din localitate. Felicit comunitatea locală pentru implicare şi pentru faptul că a ştiut să-şi urmărească priorităţile privind dezvoltarea oraşului. Borsecul este o localitate turistică importantă, cunoscută chiar şi la nivel internaţional. Este nevoie de dezvoltarea infrastructurii pentru ca locul staţiunii să fie cât mai pregnant în turismul din România”, a declarat ministrul.

Primarul oraşului Borsec, Mik Jozsef, a explicat că proiectul presupune, printre altele, reabilitarea unei case de cultură, a şcolii, a spaţiilor publice, demolarea unor construcţii vechi şi construirea de locuinţe sociale, precizând că Ministerul Dezvoltării, prin POR, va contribui cu 22,8 milioane de lei din suma totală, în timp ce contribuţia proprie a Primăriei va fi de 8,3 milioane de lei.

Concret, proiectul vizează restaurarea şi consolidarea unei clădiri monument istoric ce face parte din Ansamblul balnear urban „7 Izvoare”, datată la sfârşitul secolului XIX – începutul secolului XX, care a fost construită ca vilă de agrement, unde, în perioada postbelică, a funcţionat un cămin cultural. Actualmente este neutilizată iar după restaurare va găzdui un centru cultural.

Proiectul prevede de asemenea demolarea a patru clădiri aflate într-o stare avansată de degradare şi construirea de locuinţe sociale pentru categoriile defavorizate de locuitori din oraş. Noile clădiri vor găzdui în total 20 de locuinţe sociale, dintre care 12 în clădirea de pe strada Petofi Sandor şi opt locuinţe pe strada Nadăşa.

Un alt element important al acestui proiect îl constituie reabilitarea Liceului Tehnologic Zimmethausen, lucrările vizând, printre altele, termoizolarea clădirii, modernizarea instalaţiilor, dotarea cu mobilier şi echipamente specifice, instalarea a două cazane de 200 kw, amenajarea spaţiului din curtea şcolii prin construirea unui teren de sport de 26m x 16m, dotarea spaţiului de joacă şi aranjarea spaţiilor verzi.

Totodată, proiectul prevede reabilitarea unor drumuri de acces ale localităţii – porţiunea dintre strada Nouă şi Nadăşa, străzile Minei, Mesteacănului, Făget, Mezei – şi construirea drumurilor în Poiana Mare, către zone care au un potenţial turistic ridicat, contribuind astfel în mod direct la dezvoltarea economică a oraşului.

În plus, în spatele Primăriei vor fi amenajate locuri de parcare, un teren de joacă şi un teren de sport. În acelaşi timp, vor fi amenajate spaţiile verzi din apropierea izvorului Kossuth şi fostei vile nr. 55, precum şi zonele din spatele Bisericii Ortodoxe şi de lângă terenul de sport Kerek.

În aceste zone vor fi construite terenuri de tenis, locuri de joacă şi alei, suprafaţa spaţiilor publice pentru petrecerea timpului liber şi desfăşurarea de activităţi sportive urmând să depăşească 22.000 de metri pătraţi, se mai arată în comunicat. AGERPRES