calorifer4.jpgPeste 2.900 de apartamente din municipiul Galaţi au fost debranşate, în ultimele patru luni, de la sistemul de încălzire centralizată, la solicitarea proprietarilor, au anunţat reprezentaţii Calorgal, furnizorul local de apă caldă şi căldură.

Potrivit acestora, anul trecut s-au eliberat doar 2.300 de avize de debranşare. Pe de altă parte, cifra reală a debranşărilor din municipiul Galaţi nu este cunoscută, întrucât nu toţi gălăţenii se debranşează în mod legal de la sistemul centralizat de încălzire, având în vedere procedurile legale restrictive, dar şi tarifele impuse de Calorgal pentru debranşare. SC Calorgal nu aprobă debranşările apartamentelor situate în zonele unitare de încălzire, iar în restul cazurilor, avizele de debranşare se emit doar dacă se face dovada încălzirii apartamentului cu o altă sursă de încălzire – centrală termică, panouri radiante etc.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Calorgal, Mihai Costache, dintre cele 727 de asociaţii de proprietari, care însumează 98.000 de apartamente din municipiul Galaţi, 658 de asociaţii, cu 92.000 de apartamente, sunt racordate la sistemul centralizat de încălzire. Totuşi, la ora actuală, doar 46.000 de apartamente din Galaţi sunt racordate la sistemul centralizat de încălzire şi chiar primesc agent termic, făcând parte din cele 409 asociaţii care au semnat contracte cu societatea nou înfiinţată Calorgal, restul fiind fie apartamente debranşate, fie care fac parte din asociaţii de proprietari care încă nu au fost de acord să semneze contracte de furnizare a agentului termic cu Calorgal.

„În total, în municipiul Galaţi, sunt 727 de asociaţii de proprietari care înseamnă 98.000 de apartamente. Din acestea, 658 de asociaţii sunt branşate la sistemul de încălzire centralizată. Până în acest moment, 409 asociaţii de proprietari au semnat noile contracte cu Calorgal. În aceste 409 asociaţii, se află 62.000 de apartamente, dar din acestea doar 46.000 de apartamente sunt racordate la sistemul de încălzire centralizată. Mai trebuie luat în consideraţie că, din datele noastre, din cele 46.000 de apartamente, în jur de 12.000 sunt nelocuite”, a spus Mihai Costache.

Începând cu 1 aprilie, societatea locală de producere a agentului termic, SC Electrocentrale, a decis sistarea furnizării, către oraş, a apei calde menajere, după ce principalul său client, societatea locală de distribuţie a agentului termic, SC Apaterm, a intrat în faliment din cauza datoriilor imense ale populaţiei la întreţinere. Furnizarea apei calde menajere a fost reluată la mijlocul lunii trecute, după înfiinţarea unei noi societăţi de distribuţie a agentului termic, SC Calorgal, iar autorităţile locale promit că vor asigura agentul termic oraşului şi iarna viitoare. AGERPRES