Peste 260 de localitati din mediul rural vor fi conectate la internet

Primariile, scolile si bibliotecile din peste 260 de localitati din mediul rural vor fi conectate la internet pana la sfarsitul acestui an, prin Programul “Economia bazata pe cunoastere”, finantat de Banca Mondiala si de statul roman.
In aceleasi localitati vor fi infiintate si puncte de informare asemanatoare internet caffe-urilor, a precizat Balint Porcsalmi, secretar de stat in Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, intr-o conferinta de presa, prilejuita de cea de-a X-a sesiune a Adunarii Generale a Asociatiei Comunelor din Romania. El a adaugat ca, in urma selectiei realizate, din cele 504 de solicitari depuse au fost alese 206 comune si 45 de orase mici din mediul rural. Au fost selectionate in special localitati din zone defavorizate in ceea ce priveste infrastructura electronica, insa care vor avea capacitatea de a utiliza retelele electronice. Programul se va derula pe o perioada de trei ani si beneficiaza de o finantare in valoare de 70 milioane de dolari, oferita de Banca Mondiala, si de 10 milioane de dolari proveniti de la bugetul de stat.

Balint Porcsalmi a mai precizat ca in perioada urmatoare se va realiza selectia operatorilor, urmand ca in a doua jumatate a anului sa fie demarata implementarea programului, astfel incat pana in luna decembrie retelele informatice sa poata fi utilizate de comunitatile locale. El a adaugat ca acele comunitati defavorizate care au nevoie de conectare la internet, dar care nu au putut beneficia de acest program, vor putea apela la fondurile structurale in valoare de 380 milioane de euro, care vor fi acordate in urmatorii sapte ani si vizeaza cu precadere conectarea la retelele electronice. (Un material de Oana TEODORESCU)