sandor tamas.jpgAutorităţile judeţului Covasna au semnat vineri, la Sfântu Gheorghe, contractul de finanţare a proiectului „Sistem de management integrat al deşeurilor”, un proiect în valoare de peste 25 de milioane de euro.


Preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor, a declarat vineri că acesta este cel mai mare proiect câştigat vreodată de autorităţile locale şi va deveni operabil la finele anului 2013.

„Pentru a putea face o comparaţie am să vă spun că bugetul pentru un an de zile al Consiliului Judeţean şi al instituţiilor subordonate este de 17 milioane de euro”, a declarat Tamas Sandor. Proiectul, care va fi finanţat prin Programul Operaţional Sectorial de Mediu, prevede închiderea a patru rampe urbane şi construirea unui depozit ecologic central în localitatea Boroşneu Mare pe o suprafaţă de peste 15 hectare, care va colecta toate deşeurile menajere din judeţ, cu excepţia celor din zona Baraolt. În incinta acestuia vor exista o staţie de sortare cu o capacitate de 11.000 de tone pe an, o staţie de compostare a deşeurilor cu o capacitate de 12.000 de tone pe an şi o staţie de epurare.

De asemenea, proiectul prevede dotarea cu utilaje şi echipamente şi construirea unei staţii regionale de transfer a deşeurilor la Târgu Secuiesc. Managerul public al judeţului, Klarik Laszlo, a precizat că Uniunea Europeană va contribui cu circa 17 milioane de euro, statul român cu aproape 4 milioane de euro, iar diferenţa va fi acoperită de autorităţile locale. Semnarea contractului de finanţare a avut loc în prezenţa ministrului Mediului şi Pădurilor, Laszlo Borbely, care a menţionat că acesta este cel de-al şaptelea proiect de management integrat al deşeurilor din ţară aprobat pentru finanţare în cadrul Programului Operaţional Sectorial de Mediu.


Laszlo Borbely şi-a exprimat regretul că autorităţile locale din oraşul Baraolt nu au dorit să participe la acest proiect, pierzând astfel aproape un milion de euro. „Îmi pare rău pentru locuitorii din Baraolt, care vor avea de suferit pentru că primarul, din motive necunoscute, nu a agreat acest proiect. (…) Îmi pare rău pentru că Baraoltul va pierde un milion de euro şi o staţie de sortare şi ecologizare”, a declarat ministrul Mediului. AGERPRES