Un număr de 228 de asociaţii de proprietari dintre cele peste 700 existente în municipiul Galaţi au primit notificări din partea Primăriei Galaţi prin care sunt somate să achite contravaloarea gardului viu pe care l-au primit cu titlu gratuit de la municipalitate, a anunţat miercuri purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi, Raluca Ardean.

Potrivit sursei citate, decizia primăriei a venit după ce Curtea de Conturi a stabilit că există cazuri în care materialul săditor nu mai fost plantat, fiind estimat un prejudiciu de peste 360.000 lei care trebuie recuperat, la care se adaugă penalităţi de aproximativ 287.000 lei. Ardean a precizat că dacă asociaţiile care au fost notificate fac dovada că gardul viu a fost plantat, nu vor trebui să plătească niciun ban.

Este vorba despre 228 de asociaţii de proprietari care au fost notifocate în acest sens. Prejudiciul constatat de Curtea de Conturi este în valoare de 367.155 lei, la care se adaugă penalităţi în valoare 287.536 lei calculate până la 31.03 2017. În acest moment preşedinţii de asociaţii pot face solicitare către Primăria Galaţi pentru ca un inspector să verifice dacă materialul săditor a fost folosit în scopul în care a fost livrat. Gardul fost dat cu titlu gratuit doar că atunci li s-a pus în vedere preşedinţilor de asociaţii că după ce acesta va fi sădit vor fi nevoiţi să facă dovada faptului că el a fost sădit acolo, în locul respectiv. Unii au făcut dovada, alţii nu. Pot face acum dovada şi în cazul acesta nu vor trebui să achite banii„, a declarat Raluca Ardean.

Cele 228 de asociaţii de proprietari au primit în 2013, cu titlu gratuit, gard viu pentru a fi plantat în jurul blocurilor, livrat de societatea edilitară Gospodărire Urbană Galaţi. Într-un raport din 2015 al Curţii de Conturi s-a arătat că au existat multe asociaţii în care materialul săditor nu a mai fost plantat. ,,Nu s-a urmărit modul de plantare a materialului săditor acordat asociaţiilor de proprietari/locatari şi în consecinţă nu a dispus măsuri de recuperare în cazul materialul săditor care s-a consemnat că nu a fost plantat”, se arată în raportul Curţii de Conturi.

Reprezentanţii asociaţiilor de proprietari nu sunt mulţumiţi de faptul că ar trebui să plătească ceva ce le-a fost acordat gratuit. „Nu ştiu dacă este corect ca primăria să acorde ceva gratuit şi după aceea să te pună la plată câtă vreme în traseu puteţi să vă convingeţi că gardul viu este amplasat în faţa blocului. Nu au venit să inventarieze, nu au venit să verifice dacă noi am sădit gardul viu sau nu. Ne-au trimis doar acum că suntem buni de plată; avem peste 2.000 de lei de dat. Nu-i băgăm la întreţinere, vom contesta şi aducem reprezentanţii la faţa locului să vadă că gardul viu există. Noi nu plătim niciun leu, să fie clar. Primăria să-şi vadă de treaba ei, ni l-a dat gratis, să fie gratis. Nu este gratis, să vină să şi-l ia”, a spus Paulina Vlăsceanu, preşedintele unei asociaţii de proprietari. AGERPRES