Peste 20 de reţete tradiţionale, prinse în primul e-book gastronomic realizat în judeţul Bistriţa-Năsăud

Un număr de 24 de reţete culinare tradiţionale din zona Bistriţei şi a Văii Bârgăului se regăsesc, începând cu această lună, în primul e-book gastronomic realizat la nivelul judeţului Bistriţa-Năsăud, în cadrul proiectului “Bucate specifice Bistriţei şi Năsăudului” al Fundaţiei Progress. Proiectul, cofinanţat de Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, a fost implementat de voluntarii fundaţiei în perioada august-noiembrie a acestui an, cu scopul redescoperirii şi valorificării culturii gastronomice din judeţ.

Voluntarii au căutat şi centralizat reţetele bucatelor româneşti, maghiare şi săseşti gătite în judeţ, iar rezultatul este prezentat sub forma unui e-book (carte electronică) ce reuneşte 24 de reţete tradiţionale, precum şi trei tutoriale video privind prepararea unor reţete tradiţionale săseşti.

Directorul de programe al Fundaţiei Progress Bistriţa, Smaranda Mureşan, a declarat joi, cu ocazia lansării acestui e-book gastronomic, că cei şapte voluntari implicaţi în proiect au consultat nu doar caietele cu reţete ale mamelor şi bunicilor lor, ci au apelat şi la cărţi de bucate vechi din arhiva Bibliotecii Judeţene şi la reţete publicate de-a lungul timpului în ziarele locale.

Printre reţetele cuprinse în această carte electronică se numără cea a supei cremă de mere cu crutoane (Apfelsuppe), oferită chiar de preotul paroh al Bisericii Evanghelice din Bistriţa, Hans Dieter Krauss, dar şi cele ale plăcintelor cu brânză sărată şi ceapă, găluştelor cu păsat, papricaşului de pui cu nokedli (macaroane de casă) – reţetă tradiţională maghiară, reţeta scoverzei bârgăuane, preparate din făină de porumb şi de grâu, dar şi a unei prăjituri săseşti ce se servea la nunţi sau la înmormântări şi pentru care cei de la fundaţie nu au găsit o traducere în limba română – Rahm-hancklich.
Reţetele sunt completate cu mărturii ale bunicilor sau mamelor, care s-au implicat în prepararea acestor bucate.

Potrivit Smarandei Mureşan, fundaţia va încerca să extindă pe viitor proiectul la nivelul întregului judeţ, iar o parte dintre aceste e-book-uri vor fi oferite unor unităţi de alimentaţie publică din judeţ, cu recomandarea de a include o parte din preparate în meniul lor. AGERPRES