Peste 175 milioane lei, investite în dezvoltarea judeţului Mureş în 2019

Preşedintele Consiliului Judeţean Mureş, Péter Ferenc, a declarat, într-o conferinţă de presă organizată pentru prezentarea bilanţului activităţii pe anul 2019, că investiţiile instituţiei în dezvoltare s-au ridicat la 175,86 milioane de lei, sumă cu 30% mai mare decât în anul precedent.

“La începutul anului trecut declaram că priorităţile mele pentru anul 2019 sunt investiţiile în infrastructura medicală şi în cea rutieră. Din acest motiv am depus toate eforturile pentru a aduce sumele necesare realizării unor lucrări absolut necesare în aceste domenii, utilizând toate sursele de finanţare pe care o administraţie le are la dispoziţie, respectiv bugetul naţional, fondurile europene şi guvernamentale precum şi fondurile proprii. Prin proiectele pe care le-am început încă de la preluarea mandatului, am reuşit ca anul trecut suma alocată pentru investiţii să fie cu 30% mai mare. Astfel, am investit 175,86 milioane de lei în dezvoltarea judeţului Mureş”, a declarat Péter Ferenc.

Preşedintele CJ Mureş a arătat că de la începutul anului s-a reuşit asigurarea cheltuielilor de funcţionare în valoare de 325 milioane de lei, atât pentru aparatul de specialitate al Consiliului Judeţean, cât şi pentru toate instituţiile subordonate.  Din bilanţul prezentat reiese că Spitalul Clinic Judeţean (SCJ) Mureş a avut la dispoziţie 26,6 milioane de lei pentru investiţii de la bugetul naţional, bugetul judeţean şi venituri proprii.

“CJ Mureş a alocat în 2019 10,6 milioane de lei din bugetul judeţean pentru investiţii şi pentru achiziţia a 74 de aparate medicale performante, şi încă 2,6 milioane de lei pentru lucrări de reparaţii. Din investiţiile pornite cele mai importante sunt: construirea buncărului de radioterapie şi demararea reabilitării Clinicii de Oncologie”, a subliniat preşedintele CJ Mureş.

Pentru întreţinerea, repararea şi modernizarea drumurilor judeţene în 2019 s-a alocat un buget de 140.893.000 lei, din care 66,8 milioane lei pentru întreţinere şi reparaţii şi 74 milioane lei pentru investiţii. În urma acestor investiţii, pe 120 de kilometri de drumuri judeţene s-au turnat covoare asfaltice noi şi au fost finalizate sau sunt încă în derulare 14 proiecte care vizează reabilitări de drumuri, din care două pe fonduri europene şi patru finanţate prin PNDL.

“În ceea ce priveşte proiectele cu finanţare europeană, în cursul anului trecut a continuat implementarea contractelor semnate în anii precedenţi şi a fost semnat un contract de finanţare pentru un proiect nou care priveşte eliberarea online a unor avize şi autorizaţii de urbanism. Consiliul Judeţean Mureş a avut astfel în implementare în 2019 un număr de 7 proiecte cu finanţare europeană, în valoare totală de aproximativ 280 de milioane de lei. Două proiecte, ISO 9001:2015 Dovada calităţii în activitatea Consiliului Judeţean Mureş şi Spunem NU Corupţiei, au fost finalizate”, a spus Peter Ferenc.

În privinţa Aeroportului Transilvania Târgu Mureş, preşedintele CJ Mureş a spus că anul trecut a avut aproximativ 180.000 de pasageri, după ce în anul 2018 a fost închis pentru reparaţii capitale. “Dacă în 2018 am reuşit repararea capitală a pistei Aeroportului Transilvania Târgu Mureş, acum putem spune că această importantă infrastructură aeriană este funcţională, având anul trecut aproximativ 180.000 de pasageri. Studiile şi proiectele tehnice privind prelungirea pistei, extinderea platformei de parcare a aeronavelor precum şi a terminalului de pasageri au fost pregătite anul trecut, iar anul acesta vom depune cereri de finanţare a realizării acestor investiţii din fonduri europene”, a mai arătat preşedintele CJ Mureş.

Pe parcursul anului 2019, CJ Mureş a acordat finanţări nerambursabile în valoare de 7,5 milioane lei pentru organizaţiile neguvernamentale în vederea organizări unor proiecte şi programe de interes judeţean, fiind realizate 858 de proiecte culturale, sociale, sportive sau de tineret.  În cursul anului 2019, Consiliul Judeţean Mureş, ca autoritate deliberativă, s-a întrunit în 16 şedinţe, din care 12 ordinare şi 4 extraordinare, adoptându-se un număr de 171 de hotărâri, au fost emise un număr de 618 de dispoziţii ale Preşedintelui, la registratura generală au fost înregistrate un număr de 34.854 de acte, din care 274 petiţii şi 46 de solicitări privind liberul acces la informaţii publice. AGERPRES