Peste 1.700 de minori lăsaţi în grija bunicilor, monitorizaţi de administraţia locală din județul Maramureș

copil.jpgPrimăriile din judeţul Maramureş monitorizează peste 1.700 de copii ai căror părinţi se află temporar la muncă în străinătate, cei mai mulţi dintre aceşti minori, peste 300, fiind în municipiul Sighetu Marmaţiei.

“Din cele 76 de primării, 45 au sub supraveghere copii minori de diferite vârste ai căror părinţi au optat să plece la muncă în străinătate. Legislaţia impune părinţilor să anunţe Serviciul Public de Asistenţă Socială cu cel puţin 40 de zile înainte de părăsirea ţării, să specifice persoana care se îngrijeşte de copil în această perioadă. În fapt se întocmeşte un dosar ce ajunge să fie aprobat în instanţă, o procedură un pic complicată, dar o decizie justă care arată persoana care se va îngriji de creşterea copilului pe durata absenţei din ţară a părintelui. Instanţa atribuie pe durata unui an de zile persoana care a fost desemnată de părinţi să aibă în grijă minorul”, a declarat directorul adjunct al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Maramureş (DGASPC), Augusta Moş.

Ea a mai spus că din cei 1.730 de copii monitorizaţi de primăriile din judeţul Maramureş, majoritatea sunt în grija bunicilor sau unor rude apropiate, iar şase minori au fost plasaţi în centrele de plasament din judeţ.”De exemplu: am identificat un număr de 479 de copii la care ambii părinţi sunt plecaţi în străinătate, însă majoritatea au rămas în grija bunicilor sau a unor rudenii apropiate din familie”, a mai spus Augusta Moş. Părinţii care nu anunţă autorităţile locale în grija cui lasă minorii pe durata şederii la muncă în străinătate riscă amenzi cuprinse între 500 şi 1.000 de lei.

Majoritatea părinţilor plecaţi în străinătate revin în concedii acasă, în lunile august-septembrie, precum şi în perioada sărbătorilor de iarnă. Autorităţile locale susţin că minorii lăsaţi în grija bunicilor au parte de condiţii bune de viaţă şi li se oferă grija necesară pentru a participa la toate programele şcolare. AGERPRES